aino

BEELDEN: 2-jarig kind uitgemaakt voor zwarte piet op straat

Het is vandaag officieel sinterklaas en gaan we de feestdagen in. Een tijd die staat voor gezelligheid en samenzijn. Voor een ander groot gedeelte van de Nederlandse bevolking is het echtereen tijd waarin ze constant worden herinnerd aan hoe de meerderheid van het land nog steeds onbewust racistisch is en dat de regering niks doet om hier in te ondersteunen, omdat ze een traditie niet willen veranderen. Een traditie die ieder jaar weer racistische kreten uitlokt, die ieder jaar weer zorgt voor een nog grotere splitsing in het land en een traditie die gezet wordt boven het welzijn van een gehele bevolkingsgroep.

En vandaag zijn er eindelijk beelden opgedoken van de pijn die donkere kinderen moeten doorstaan rond deze tijd van het jaar, omdat ze een andere huidskleur hebben. Een jong kind die een ander jong kind een zwarte piet noemt, laat zien dat onze “traditie” alleen maar zorgt voor aangeleerde racisme en dat het gewoonweg fout is. Het filmpje, samen met het hartverscheurend bericht van de moeder, is hopelijk genoeg om mensen hun ogen te openen. De zwarte pieten discussie is er niet zomaar en dit MOET veranderen. Check de video, en het bericht van de moeder hieronder:

Sinterklaas is om de hoek, en het voelt als een plicht naar mijn kind om onze ervaring te delen.

Vandaag liep ik met mijn 2-jarige zoon over straat, toen een kind naar hem begon te roepen. “Hey, zwarte piet! “Hey pietje!” “Zwart pietje!” “Kom eens met je pepernoten!” Dit hield hij een aantal minuten vol, waarop ik uiteindelijk besloot het vast te leggen.

Misschien lijkt jou dit onschuldig, het breekt mijn hart. Mijn kind is namelijk geen karikatuur. Hij is geen clown. Hij is geen boeman. Hij is geen knecht. Hij is niet zwart als roet. Hij is gewone jongen met donkere krullen en een lach die je hart laat smelten.

Al wordt door veel volwassenen geredeneerd dat “zwarte piet” toch echt heel anders is dan iemand van niet-blanke afkomst, de gelijkenissen met bepaalde ethniciteiten is zelfs de kids niet ontgaan. En dat blijkt.

Nu is Elijah nog te jong, maar zal ik hem over een paar jaar moeten uitleggen waarom anderen hem vergelijken met zwarte piet??

Alsjeblieft mensen, voor kinderen maakt het geen verschil of hun piet nou zwart, rood of blauw is… Zwarte schmink of een afro pruik is echt niet nodig om een kind blij te maken of een feest een feest te laten. Regenboog- of roetveegpiet, whatever, laten we de zwarte piet toch verdwijnen en dit feest voor ALLE kids leuk maken!!