Schermafbeelding 2018-03-30 om 13.07.22

3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden zijn zo te vinden op het internet

Een grote hoeveelheid e-mailadressen en 3,3 miljoen wachtwoorden van Nederlanders zijn eenvoudig te vinden op het internet. Sinds eind vorig jaar zijn ze te vinden in lijsten die online staan.

Deze wachtwoorden zijn afkomstig van medewerkers die bij grote bedrijven werken, maar ook parlementariërs en bekende Nederlandsers zijn te staan in de lijst. ,,Schrikken, want deze wachtwoorden gebruikte ik voor andere accounts nog steeds”, zegt ex-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Onder meer van LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber (bij Uber ging het niet om wachtwoorden) en eBay is bekend dat gegevens zijn gelekt, en daarover is al veel gepubliceerd. Maar hoe deze gegevens eerst diep verstopt waren op het web, is het nu vrij eenvoudig om deze gegevens te vinden.

Veel mensen gebruiken voor het gemak voor verschillende platformen hetzelfde wachtwoord of iets wat er op lijkt. Bijvoorbeeld met een extra cijfer erachter of soms met hoofdletter en soms zonder. Dit is juist gevaarlijk want als je op een platform zit dat gehackt is en je gegevens zijn openbaar, dan kunnen je accounts op andere platformen simpel gehackt worden.

Om dit te voorkomen wordt je aangeraden telkens een willekeurig wachtwoord aan te maken. Alleen weten we allemaal hoe makkelijk deze te vergeten zijn.