grahgrah

8 gewoontes die rijke mensen met elkaar gemeen hebben

Niemand is hetzelfde, maar toch hebben veel groepen mensen dezelfde gewoontes. Neem bijvoorbeeld millennials, die bij elk moment van enige stilstand hun telefoon erbij pakken. Of de gewoonte van studenten om rond de 24e van de maand ASOS leeg te shoppen.
De rijksten der aarden hebben ook zo hun gewoontes – gewoontes die er mede voor zorgen dat ze zich op de plek bevinden waar ze nu zijn. Toch zijn er wel gewoontes te spotten die rijke mensen met elkaar delen. Welke dat zijn? Je leest het hieronder.

1. Vroeg opstaan
Onze generatie heeft te maken met een enorme blessing and a curse: de snoozeknop. Vijf keer tien minuten langer blijven liggen mag dan wel goed aanvoelen op het moment zelf, op de lange termijn heb je er precies niks aan. De dag heeft niet voor niets 24 uur; gebruik er dan ook zoveel mogelijk. Rich people know this – zij gebruiken hun ochtenden voor sporten, mediteren of simpelweg werken; probeer dat ook eens (en stop met snoozen, mpp.)

2. Omringen met de juiste mensen
Dit gaat verder dan het opbouwen van het juiste netwerk, hoewel het belang van een goed netwerk niet te onderschatten valt. Dit gaat echter verder: het gaat om het verzamelen van mensen die dichtbij je staan en eenzelfde, ambitieuze kijk op het leven hebben als jij. Je vrienden. Een gezegde luidt: omring jezelf met mensen die praten over visie en ideeën, in plaats van over andere mensen. Help elkaar verder.

3. Goed omgaan met tijd
Uiteraard is geld veel waard, maar rijke mensen weten wat hun meest waardevolle bezit is: tijd. Om er zo min mogelijk van te verspillen wordt er dan ook efficiënt mee omgesprongen. Van op tijd opstaan, tot nauwelijks tv kijken: deel je tijd zodanig in dat er in een dag zoveel mogelijk gedaan kan worden. Tijd inruimen om te ontspannen

4. Nee leren zeggen
Om bovenstaande te realiseren, moet er af en toe ‘nee’ gezegd worden. Je kunt simpelweg niet alles of overal tegelijk zijn. Stel prioriteiten in het leven, zeg niet ja omdat je bang bent om iets te missen. Durf keuzes te maken en durf ook af te haken. Daarvoor hoef je je niet te verontschuldigen, je hoeft je keuzes niet nader te verklaren; soms moet je nee kunnen zeggen.

5. Blijven leren en groeien
Als je comfortabel bent, betekent het dat je iets fout doet. Constant in een proces van verrijking (letterlijk) blijven is een hele essentiële key. Blijf lezen, blijf praten met inspirerende mensen; blijf de grenzen van jezelf opzoeken, anders groei je nooit.

6. Doelen stellen
Dat groeien is niet voor niks: rijke mensen stellen zich doelen ter motivatie en om resultaten tastbaar te maken. Bovendien kun je dat doel voor ogen houden als je ergens je best op doet. Doelen houden je tot slot hongerig en ambitieus en geven datgene wat je wil bereiken prioriteit. Waardoor je dat doel op termijn zult bereiken.

7. Lezen, lezen, lezen
Volgens Business Insider zou 85 procent van de rijken één à twee ‘zelfhulpboeken’ per maand lezen. Nou mag ‘zelfhulpboeken’ heel lullig klinken, maar interpreteer het in de breedste zin van het woord: boeken die helpen de beste versie van jezelf te worden. Boeken die je iets leren over de wereld om je heen. Daarom lezen, lezen en lezen.

8. Verstandig met geld omgaan
Klinkt als een open deur, maar is echt waar: rijke mensen gaan zuinig en verstandig met geld om. Kun jij ook doen, door minder uit te geven dan er binnenkomt bijvoorbeeld. Of door niet alleen te sparen, maar door te beleggen. Verstandig geld op zijzetten kan bijvoorbeeld met een app als Peaks. Zij zetten geld voor je apart, waardoor beleggen eenvoudiger wordt.

Huh? Ja – Peaks is een app die belegt met je wisselgeld. Zo kost een koffie van 2,60 je nu 3 euro; maar wordt die 40 cent direct in een fonds naar keuze gestort. Zo beleg je met je wisselgeld en bouw je met verloop van tijd toch een aardig leuk bedrag bij elkaar. Benieuwd hoe dat werkt met Peaks? Klik hier door voor de website en lees meer over deze app.