IMG_1880

Ali B wil nog steeds met alles wat hij doet meedraaien in de Champions League

‘Geen airco in de kamer? Het is 2017, 2018 en nergens in dit hotel een kamer met airco?’ Ali B reageert een kwart geërgerd, drie kwart grappend op de mededeling dat er geen airco is in de kamer waar het interview plaats dient te vinden. Gelukkig beschikt het Schiller hotel aan het Amsterdamse Rembrandtplein over een prima balkon, waar we bij gebrek aan airco dus naar uitwijken. Op het balkon ontpopt Ali zich direct tot een ware spraakwaterval; zijn woorden kletteren als waterdruppels van het balkon op de stenen van het Rembrandtplein.

Druk, druk, druk
Terwijl er stoelen en een tafeltje op het balkon gezet worden, vraag ik om het ijs te breken aan Ali of hij een drukke dag achter de rug heeft. Mijn recorder staat nog niet aan of de eerste levensles vliegt me om de oren: ‘Nee, niet echt man. Ik denk er niet meer over na op die manier. Wie zichzelf inprent dat ‘ie het druk heeft, heeft het druk. Zo gaat er veel energie en tijd verloren; aan jezelf druk maken, jezelf doen geloven dat je het druk hebt. Ik doe gewoon, zo kan er veel werk verzet worden op een dag.’

IMG_1886_CROP

Misschien is dat ook wel de enige juiste instelling als je zoveel borden tegelijkertijd draaiende moet houden als Ali B doet. Ali is coach bij The Voice of Holland (nog steeds het best bekeken programma van Nederland) & The Voice Kids, hij verkocht 120.000 kaarten voor zijn theatershow Je Suis Ali en maakte een nieuw seizoen Ali B Op Volle Toeren. Hij kocht met Najib Amhali de rechten van het boek Mocromaffia, waar de twee op termijn een serie willen maken à la Narcos. Budget per aflevering? ‘Zo’n vier ton en dat is dan nog aan de goedkope kant.’ Ali is trotse vader van twee kinderen en vindt het belangrijk hen vaak te zien. En, uiteraard: Ali B is rapper. Directe aanleiding voor het gesprek dat Ali en ik voeren is zijn aankomende studioalbum dat na de zomer het levenslicht moet zien.

‘Het is in balans, dat betekent dat het op meerdere fronten goed gaat’

Hoewel Ali beweert het niet druk te hebben, praat hij als een drukbezet man, proberend vijf kwartier in een uur te praten. Als ik vraag hoe het met hem gaat, geeft hij snel, uitgebreid en overtuigend antwoord: ‘Het gaat goed. En als ik zeg dat het goed gaat dan betekent dat, dat het in balans is en dat het op meerdere fronten goed gaat. Ik zie mijn kinderen vaak, dat is heel belangrijk. Stel je voor dat je zakelijk veel succes hebt, maar je ziet je kinderen niet vaak. Wat is het succes dan waard? De liedjes die ik heb uitgebracht zijn goed ontvangen met een paar platina-, en een paar gouden platen tot gevolg. De theaters zijn helemaal uitverkocht en de show wordt hoog gewaardeerd. De Voice Kids is nog steeds het best bekeken programma van Nederland. Van Ali B op volle toeren is er een nieuw seizoen gekomen. Ik voel me bovendien gezond, fris, mijn conditie is goed. Als ik zeg ‘het gaat goed’, gaat het dus ook gewoon goed.’

Muziek
Een vaste releasedatum wil Ali er nog niet opplakken, maar na de zomer komt er eindelijk – zijn vorige album Petje Af kwam uit in 2006 – een nieuw album van hem uit. Het album heeft zo lang op zich laten wachten omdat Ali zich een tijdje distantieerde van de scène. ‘Ik zal je eerlijk zeggen: ik vond het een kinderachtige scène,’ legt Ali uit. ‘Het is moeilijk om overdag te hangen met mensen die zichzelf ophemelen en in hun teksten vertellen hoe goed ze zijn en daar dan ook in gaan geloven en dan diezelfde avond met mannen als John de Mol te hangen, quote 500 mannen. Hoe meer de scène zich groot voelde terwijl ze eigenlijk klein waren, des te meer ik me ervan distantieerde. ‘Wat ben ik nou eigenlijk voor zwerver’, dacht ik. Fuck it man, ik ga me bezighouden met andere dingen, een grotere wereld verkennen, terwijl ik wel aan m’n skills blijf werken zonder dingen uit te brengen. Maar dat was ik toen, nu laat ik mensen die groot willen denken gewoon in hun waarde; als dat is wat ze willen, dan moeten ze dat doen.’

Dat werken aan zijn skills deed Ali met name tijdens het opnemen van Op volle toeren, waarin Ali een gearriveerde rapper en een Nederlandstalige artiest samenbrengt om elk een remake te maken van een nummer van de ander. Ook Ali zelf schreef elke week een verse voor de rap-versie van de Nederlandstalige hit. ‘Met Ali B op volle toeren heb ik een geweldig format waarmee ik wel gewoon elke week een nieuwe track moest schrijven én mezelf staande moest houden naast elke gearriveerde rapper in de scène. Dat vroeg wat van mezelf; daardoor bleven mijn skills on point. Daarnaast kon ik leren van en afkijken bij alle rappers die langskwamen, van Fresku tot Jiggy en van Ronnie tot Winne. Zo kon ik blijven werken aan mijn skills en mezelf ontwikkelen als rapper, zonder per se iets uit te brengen.’

‘Je gaat wel merken dat ik terug ben’

Nu acht Ali de tijd rijp om met een nieuw album te komen én is er ruimte voor muziek naast alle andere bezigheden: ‘Ik ben vol voor m’n theater gegaan de afgelopen jaren, Je Suis Ali is mijn vijfde voorstelling. Met een eerdere voorstelling heb ik Neerlands Hoop gewonnen en ik ben al eens genomineerd voor een Poelifinario, een cabaretprijs. Dat betekent dat je meedoet aan de top van het cabaret. Dat soort prijzen, plus de erkenning die ik van collega-cabaretiers krijg, geven aan dat het steady is.’ Ali maakt een soort pilaar met zijn handen en schuift deze denkbeeldige pilaar vervolgens opzij: ‘Ik heb het onder controle. Mijn televisieding heb ik onder controle; ik kan blind een aflevering van Op volle toeren maken en ook The Voice doe ik helemaal op gemak.’ Ook hier schuift Ali een denkbeeldige pilaar opzij, waardoor er ruimte ontstaat naast de eerste twee. ‘En ja, daardoor is er ruimte ontstaan voor muziek. Ik heb ook altijd gezegd van ‘als ik terugkom, kom ik ook echt terug.’ Je gaat wel merken dat ik terug ben. Dat is misschien niet heel bescheiden maar altijd als ik dit soort dingen heb geroepen is het gelukt, dus statistisch gezien mag ik het zeggen.’

De nieuwe generatie
Waar Ali een aantal jaar geleden weinig op had met de scène, is hij nu juist erg te spreken over het Nederlandse hiphoplandschap, hoewel hij even moest wennen aan bijvoorbeeld de New Wave-sound en flow. Ali vertelt: ‘Ik kan me herinneren dat ik mijn eerste track met Ronnie op ging nemen en hij rapte: ‘Aan het eind van de dag ben ik echt als een specht/Ronnie Flex geen Pluk van de Petteflet.’ En ik zei van: ‘Waarom ben je echt als een specht?’ en hij: ‘Een specht is toch echt?’ Ali lacht. ‘Ja… ik kon er gewoon niks tegenin brengen. En verder: ‘Heeft iemand tegen je gezegd dat je Pluk van de Petteflet bent, dat je je daarvan distantieert?’ Waarop Ronnie antwoordt: ‘Nee, maar ik ben het ook niet.’ Toen besefte ik wel even van ‘Ali, you better step your game up.’ Er is een nieuwe beweging aan de gang, mensen vinden het tof om gewoon dingen te zeggen die je niet per se direct hoeft te snappen.’

‘De nieuwe generatie kan zeker van mij leren’

Hij vervolgt: ‘Bovendien heb ik mezelf beloofd nóóit op de nieuwe generatie neer te kijken. Er is een beweging gaande, dat ga je toch niet stoppen. Je moet openstaan voor wat er gebeurt. Dan kan je van hen leren en kunnen zij van jou leren. Ik blijf door de nieuwe generatie scherp op flows, ik leer welk taalgebruik nu dope is. Ondertussen blijf ik wel dicht bij mezelf. Ik ga niet, omdat ik met jongens als Boef en Sevn rap, ook hun ding doen. Ik heb het over míjn periode op straat, over een Golf GTI, de Gilera, de discotheken waar wij vroeger heen gingen. Ik kan niet zeggen ‘Ali B, ik ben echt als een specht.’ Dat moet ik niet doen. Ronnie komt ermee weg, ik niet. Dat soort dingen moet je wel accepteren.’

IMG_1924

Andersom werkt het volgens Ali ook: ‘De nieuwe generatie kan zeker van mij leren. Neem iemand als Boef. Als ik met hem praat dan vertel ik hem wel van: ‘Yo, je bent dan wel straat en je kunt wel een hosselaar zijn, maar dan moet je nu ook geen domme fouten gaan maken. Je mag straat blijven, maar gebruik wel je verstand op, gebruik je ‘straat-zijn’ op een goede manier.’ Zodat je er gewoon een goede business aan overhoudt. Ronnie Flex, allemaal leuk hoor; op YouTube ga je keihard en de streams gaan keihard, maar je moet nu wel die volgende stap gaan zetten. Er valt meer uit te halen, je kunt nog groter en dat probeer ik er bij Ronnie uit te halen.’

‘Ondernemersballen’
Ergens een goede business aan overhouden is aan Ali welbesteed. Tijdens het fotograferen na het interview roept Ali over zichzelf: ‘de rijkste rapper van Nederland in een kapotte spijkerbroek!’ Dat vermogen werd opgebouwd met dank aan wat hij zelf zijn ‘ondernemersballen’ noemt. ‘Ik ben een ras-ondernemer, dat betekent dat ik risico’s neem. Sommigen zullen zeggen dat het zakelijk niet slim is als ik bijvoorbeeld een villa in Valencia huur en artiesten laat overvliegen voor mijn schrijverskamp. Tuurlijk, er zijn goedkopere manieren om zo’n kamp te organiseren. Maar ik weet dat het iets extra’s brengt als je zoiets in een villa in Valencia doet. Dat zal zich niet direct uitbetalen, maar zoiets doe je met je ondernemersballen. Noem het visie; je denkt niet één, maar twee of drie stappen vooruit.’

‘De rijkste rapper van Nederland in een kapotte spijkerbroek!’

Met diezelfde ondernemersballen kocht Ali, samen met Najib Amhali, de rechten van het succesvolle boek Mocromaffia. Op termijn willen de twee er een serie van maken in de stijl van Narcos: keihard en op de realiteit gebaseerd. Ali kan nog niet vertellen wanneer de serie er komt: ‘Ik ben er nu nog voorzichtig in, want het zit allemaal nog in de voorspel-fase. Daar komt bij dat het superduur is om te maken, dan praten we al snel over zo’n 400.000 euro per aflevering. En dan zit je nog aan de goedkope kant. Ik zou het wel heel tof vinden om te doen.’

Toekomst
Of er ruimte komt voor Ali om de serie te maken in de nabije toekomst is nog maar de vraag, want er staan alweer een hoop andere dingen op de rol. Na het aankomende album moet er snel nog een album volgen, verder houdt Ali zich nog bezig met de artiesten die onder zijn management SPEC vallen. ‘Ik ga het beste rammen uit iedereen die wij vertegenwoordigen of managen. Dat heb ik lange tijd niet gedaan. We hebben nu Jack $hirak, iedereen weet dat hij gewoon een naam is in de scène. Qua management doen we nu ook Ronnie. We hebben Monica Geuze, Stuk TV. We hebben het management (SPEC) en we hebben de labeltak (TRIFECTA) en met allebei wil ik gewoon Champions League spelen. Dat houdt in dat binnenkort niemand om het label en de artiesten heen moet kunnen.’

IMG_1900

De absolute top
Gevraagd naar waar hij de energie en motivatie vandaan haalt om al de borden tegelijkertijd draaiende te houden, is hij duidelijk: Ali B wil horen bij de absolute top. Niet alleen wat zijn label betreft wil hij meespelen in de Champions League; Ali wil altíjd meespelen in de Champions League. ‘Je weet in elk genre, in elke branche, wat de grote namen zijn. Wie de top behaalt. Ik weet wat de top van televisie is. Ik heb maar een doelstelling en dat is horen bij die top op televisie. Ik weet wat er aan de top staat van onze muziekscene en ik ga mijn plekje daartussen claimen. Hetzelfde geldt voor theater en cabaret. De top, dat is mijn standaard, dat is waar ik de lat leg. En terwijl ik bij die top behoor wil ik een steentje bijdragen dat anders is dan wat er al wordt geleverd. Ik wil mijn eigen stempel drukken.’

‘De top is mijn standaard, dat is waar ik de lat leg’

‘Verder wil ik bruggen blijven bouwen tussen generaties en tussen culturen. Ik wil liefde verspreiden als antwoord op de haat van een Wilders, Ebru Umar of radicale Moslims. Ik wil een voorbeeld zijn voor jonge Marokkanen, laten zien dat je als Marokkaan de top kunt bereiken. Ik had die voorbeelden ook nodig, iemand als Najib Amhali die me liet zien dat een Marokkaan bij de top van het Nederlandse cabaret kan horen. Ten slotte wil ik ook wel filantroop worden. Akon heeft met zijn projecten heel Afrika verlicht. Dat ambieer ik ook, dat soort projecten. Ik support nu ook goede doelen, maar wil dat op termijn wel meer op een level doen, weet je wel. Als dat allemaal lukt jongen, dan lig ik straks met een glimlach in m’n kist.’

Tekst: Muus Visser
Beeld: Daniel Wolters