Screen Shot 2018-05-28 at 14.17.55

A$AP Rocky is de onbetwiste koning van visuals

Sinds A$AP Rocky in 2011 zijn intrede deed in de rapgame, heeft hij zich constant in een eigen lane bevonden. Sound-wise, omdat hij klonk als iemand uit Houston maar New York/Harlem repte het uiterste. Fashion-wise, omdat hij zijn kleding vanaf begins af aan even belangrijk maakte als zijn muziek – en visually, omdat hij vanaf moment 1 liet zien dat hij anders naar videoclips kijkt dan menig rapper.

Nu zijn nieuwe album ‘TESTING’ is uitgekomen – waarbij het visuele aspect belangrijker dan ooit lijkt te zijn voor Rocky – kijken we terug naar een paar visuals die de A$AP Mob frontman op andere hoogte zet dan de meeste van zijn peers.

PRAISE THE LORD (DA SHINE)

Uiteraard staat de meest recente video bovenaan – vannacht bracht A$AP Rocky de tweede single van ‘Testing’ uit; ‘Praise The Lord (Da Shine)’ met Skepta. Wie verantwoordelijk is voor de video? Dexter Navy, uiteraard.

De go-to guy voor Rocky’s visuals en de man die het voor elkaar krijgt om de saus die Rocky sinds begins al had te vertalen naar clips die aanvoelen als psychedelische ruimtereizen; maar dan in een YouTube format. Het feit dat Skepta de beat zelf heeft geproduceerd (ja, echt) maakt het geheel alleen nog maar toffer.

A$AP FOREVER

Bij een langverwacht album horen, vanzelfsprekend, ook langverwachte visuals en volgens ons is het safe to say dat Rocky met ‘A$AP Forever’ een directe kanshebber is voor video van het jaar.

Met wederom Dexter Navy aan het roer (ha-ha) levert Rocky eigenlijk hetzelfde zoals hij deed met ‘PE$O’; hij her-introduceert zichzelf, zijn mob en waar hij vandaan komt – maar dan op een wijze die zo visually appealing is dat je de clip gewoon niet slechts één keer kunt bekijken. ‘A$AP Forever’ lijkt het begin te zijn van een nieuwe zegetocht waar Rocky pas net aan lijkt te beginnen.

PE$O

Toegegeven, het is niet de eerste clip die Rocky ooit uitbracht, maar waarbij ‘Purple Swag’ de visie er was, maar het budget/materiaal ontbrak is dat bij ‘PE$O’ niet het geval. Rocky, die de video zelf geregisseerd heeft, leverde met ‘PE$O’ een visueel CV én motivatiebrief aan.

In slechts 2 minuten en 49 seconden introduceert Rocky niet alleen zichzelf, zijn mob en de sound waar hij voor staat – maar her-introduceert hij zijn geboorteplek Harlem, waar het na de gloriedagen van Dipset angstvallig stil was gevallen. Een binnenkomer van jewelste.

L$D

Voor veel mensen is dit het absolute hoogtepunt zover A$AP Rocky clips gaan. Met recht – Dexter Navy (die je nog wel vaker gaat terugzien in dit artikel) en A$AP Rocky brachten voor L$D een visual masterpiece uit. Niet alleen vanwege de naadloze edit en visual effects, maar vooral omdat Rocky het voor elkaar krijgt om een LSD-ervaring te visualiseren zonder het ‘too much’ te laten aanvoelen.

De mensen die daadwerkelijk LSD hebben gedaan kunnen ongetwijfeld meerdere herkenningspunten terugzien in de video, zonder dat het enorm over-the-top voelt. Een skill die niet voor velen is weggelegd.

JD

Voor ‘JD’ werkte Rocky wederom samen met Dexter Navy – ditmaal haalde het duo Zdravo Stoitchkov erbij; een digitale kunstenaar die ‘JD’ de saus geeft waardoor het opvalt. De mengelmoes is interessant – op papier is het een relatief standaard ‘hoodclip’: lege parkeergarage, veel motors en quads met koplampen aan en veel mannen gekleed in zwart.

Door de toevoegingen van Stoitchkov krijgt de clip echter opeens een totaal andere lading en zien we erin terug hoe Rocky struggled met de dood van A$AP Yams, worden zijn lyrics beter uitgelegd en zien we de interne strijd tussen licht en donker. Best wel wat, voor een hoodclipje.

MONEY MAN / PUT THAT ON MY SET

Waar het bij de vorige video’s vooral draaide om visual effects, switchde Rocky het compleet voor zijn videoclip/korte film voor ‘Money Man’ en ‘Put That On My Set’ – beiden afkomstig van het ‘Cozy Tapes Vol. 1’ project van de A$AP Mob. We zien een korte film die heel duidelijk geïnspireerd is door La Haine – zo duidelijk zelfs dat één van de acteurs (en scenarioschrijver) uit La Haine een hoofdrol vertolkt.

Het duistere, zwart-witte staat lijnrecht tegenover het bruisende en kleurrijke waar Rocky bekend mee werd. Maar juist daarom is het zo tof – het is de voorbode van de onvermijdelijke Hollywood film die Rocky ooit gaat regisseren.

Heb je ‘TESTING’ al geluisterd? A$AP Rocky’s nieuwe album is nu uit en overal te beluisteren; zoals bijvoorbeeld via Spotify.