data8472259-d3bc33

Deze Nederlandse architecten laten zien dat je van een rijtjeshuis een droomhuis kunt maken

Bij een droomhuis denk je niet snel aan een rijtjeshuis ergens in een buitenwijk, maar de architecten Jeroen Atteveld (Heren 5) en Dingeman Deijs hebben bewezen dat een rijtjeshuis nu ook kan vallen in de categorie van ‘droomhuizen’.

In opdracht van Funda ontwierpen zij een rijtjeshuis dat de contouren heeft van een doorsnee rijtjeshuis, maar van binnen een heus kasteel is. De bakstenen voorgevel van het huis is vrijwel gesloten. De begane grond én de eerste verdieping worden bijna helemaal in beslag genomen door een buitengewoon hoge woonkamer met open keuken en een grotendeels glazen tuingevel.

data8472382-735cfb

Boven deze woonkamer vind je aan de tuinzijde een bakstenen dakkapel en een compacte slaapkamer (of ‘torenkamer’). Aan de voorzijde bevindt zich onder het schuine dak een grote slaap- en werkruimte (of ‘doorzonzolder’). Hieronder ligt een luxe badkamer met inloopbad – en ook vind je in het huis nog een kleine slaapkamer (of ‘bedstee’).

data8490935-9e94b7

Het doel van het huis was om het ideale huis voor alle Funda bezoekers te maken. Uit de 36 miljoen bezoekers per maand van de site blijkt namelijk dat er een verschil bestaat tussen de definitie van een droomhuis. Data-analist Jurriaan van Gent legt het uit: “Er zijn twee soorten bezoekers van de Fundasite: de ‘funzoeker’ die vooral op zijn droomhuizen klikt en de serieuze huizenzoeker. Het droomhuis van de funzoeker is vaak een kasteelachtig huis. Maar dit ligt natuurlijk buiten het bereik van de meeste huizenzoekers. Die beginnen heel vaak met een vrijstaand huis van ongeveer 110 vierkante met een grote tuin. Maar ook dit blijkt meestal te hoog gegrepen en uiteindelijk komen de meeste zoekers uit op een rijtjeshuis met een voor- en achtertuintje van 175.000 tot 200.000 euro.”

data8472259-d3bc33

Het rijtjeshuis is volgens Atteveld nou eenmaal het meest gebruikte huizentype in Nederland: van de ruim 7,5 miljoen woningen zijn namelijk 3 miljoen rijtjeshuizen. Volgens Atteveld hebben de architecten de perfecte crossover tussen een rijtjeshuis en een kasteel: “Echt oude kastelen hebben heel vaak grote, hoge ruimtes in het hart en kleine ruimtes in de dikke muren en torens aan de buitenzijde. In het Funda Huis hebben we de Nederlandse doorzonwoning de ruimtelijke indeling gegeven van het middeleeuwse kasteel: een hal omringd door compacte ruimtes als de ‘torenkamer’ en de ’bedstee’. Zo is het Funda Huis een kruising geworden van het droomhuis en het rijtjeshuis, het reële huis van de gemiddelde Nederlander.”

data8472358-81fe83

data8472337-25ea46

data8472312-77fffc

Beelden: Funda Real Estate

bron: Nrc