Contax_xmas432

Ares bewijst met zijn album “Prins” dat Nederland op hem slaapt

Ares, de jonge rapper uit Oosterhout came a long way, van het jonge ventje met brag and boast raps in de Next MC, naar een veelzijdige artiest met onderhand alweer zijn 3e plaat. Zijn muziek pakt nog geen miljoenen views zoals zijn generatiegenoten, maar wat betreft de kwaliteit van zijn muziek kan de rapgame eigenlijk niet om hem heen. 21 jaar, nog geen echte hits, maar wel een bak vol zelfvertrouwen. We spraken met hem en zijn “partner in crime” Dennis over zijn naderende album “Prins”, underrated zijn in de rapgame, fashion en videos produceren.

Laat ik maar gelijk met deur in huis vallen, na het luisteren van de plaat ging er maar 1 gedachte in me hoofd. “Shit man, Ares is eigenlijk keihard.” Vind je jezelf underrated, vind je dat mensen op je slapen?

Ik krijg wel vaak die vraag, en ook vaak de opmerking van mensen die zeggen dat ik underrated ben.  Ik snap het op zich ook wel vanuit een bepaald opzicht, maar ik denk dat ik heel bewust kies voor het gene dat ik maak. Mijn muziek is bewust heel anders dan de rest van de Nederlandse hiphop. Dat zorgt er automatisch ook voor dat ik niet hetzelfde aantal mensen daarmee bereik. Het is namelijk ook niet echt makkelijk om met de muziek die ik maak een heel groot publiek te trekken. Dat is eigenlijk misschien ook wel gewoon een blessing. Dus ik denk niet dat dat underrated is, ik denk dat mensen soms gewoon effe niet op dat level zitten of gewoon niet de tijd hebben om mijn muziek rustig te beseffen. Die zijn gewoon met andere dingen bezig dan ik.

Maar ik denk dat er ook wel tracks op staan die kunnen aanslaan bij de mainstream. Heb je dat bewust gedaan?
Nou kijk, bij dit album is eigenlijk niks echt bewust gegaan. We hebben gewoon 40 tracks gemaakt en daarna de tracks uitgekozen waarbij we ons het beste voelden. Maar muzikaal gezien rapte ik vroeger gewoon veel en met dit album wil ik ook wel laten zien dat ik verder ben dan alleen rappen. En ook doordat ik juist iets nieuws heb gedaan, zou ik er wel veel meer mensen mee kunnen aanspreken, ja. Zeker omdat wat ik voorheen maakte totaal niet zo toegankelijk klonk. Kijk, ik zou ook gewoon 13 tracks op m’n album kunnen zetten waar ik alleen maar op rap, maar dat wordt op een gegeven moment saai.

“Ik ben wel blij dat ik op een gegeven moment ben gaan zingen, het heeft ook gewoon veel meer diepgang gebracht in mijn tracks.”

Ik kon tijdens het beluisteren van het album niet echt een label plakken op het de stijl of vibe van het album. Hoe zou jij die omschrijven?

Ik denk een combinatie van alles, man. Mijn eerste album was “Roadtrip”, wat heel blij was. Toen was ik denk 14 of zo, en nu ben ik 21. Je moet gewoon beseffen dat wanneer je 21 bent, je nooit dezelfde dingen tof vindt als wanneer je 14 bent. Ik heb daar gewoon van geleerd, en gewoon beseft dat ik niet perse blije liedjes hoef te maken, en hetzelfde geldt voor die donkere shit. Ik heb gewoon een combinatie gemaakt tussen die twee. Maar ik zou inderdaad totaal niet kunnen zeggen wat voor soort vibe het is en dat is eigenlijk ook wel goed man. Elke track heeft wel een bepaalde structuur die je niet verwacht, qua instrumenten, compositie en sounds die gebruikt zijn, dus het is wel een zelfde soort stijl maar niet één bepaalde vibe of genre.

Ik hoor ook veel zang op het album, hoe heb je je stem ontwikkeld of is het gewoon iets wat je al kon?
Ik kon altijd wel zingen maar toen ik jonger was vond ik dat echt niet lauw man, ik wilde gewoon een rapper zijn toch. Op het moment dat ik begon met rappen zong nog bijna helemaal niemand in Nederland, hoe raar het ook klinkt omdat ik maar 21 ben. Maar de tijd dat ik begon met rappen en een beetje bij “The Next MC” kwam, was dat nog helemaal geen ding. Toen dacht ik ook van ‘ik wil niet zo zijn’, alsof zingen een beetje voor bitches was. Maar ik ben wel blij dat ik op een gegeven moment ben gaan zingen, het heeft ook gewoon veel meer diepgang gebracht in mijn tracks.

Contax_xmas409

Toch klinkt het niet als puur zang, ik hoor bijvoorbeeld wel een beetje Future achtige tracks, in de zin van rap met zang combineren.
Future is sowieso mijn nummer 1 artiest, maar wat hij doet is wel uniek, zeker in het begin, in de mixtape days. En ik denk dat ik daar onbewust wel wat van heb meegenomen. Het is niet dat ik zijn flows ga nadoen, maar ik begrijp gewoon wat hij doet. De combinatie tussen rappen zingen. Doordat hij dat heeft gedaan heb ik wel gewoon beseft van zo kan het ook man. Dat is eigenlijk nog veel lauwer dan alleen rap of alleen zingen. Future is sowieso inspiratiebron op gebied van alles.

En hoe vertaalt dat zich in de studio, kan je een beetje het proces omschrijven?
Ares: Om zo’n proces te omschrijven vind ik best lastig, want het gaat allemaal best langs me heen zeg maar. Nu hebben we aan deze plaat ongeveer 2 jaar aan gewerkt, maar wel tussendoor EP’s uitgebracht. Dan realiseer je jezelf op het laatst pas van, wow ik heb nu 2 jaar aan het album gewerkt, het is nu een album, what the fuck is er allemaal gebeurd, hoe zijn al deze tracks daar gekomen haha.

Dennis: Los van dit album en de EP’s die we hebben gedropt, hebben we wel genoeg tracks gemaakt om gewoon drie albums te vullen. En daardoor ga je op een gegeven moment nieuwe dingen doen, en daaruit is eigenlijk dit album ontstaan. Het is gewoon een soort van voorwerk dat je doet.

Ares: Ik noem het eerder experimenteren, om zeg maar je kennis en creativiteit groter te maken. Dus dat je uit meer dingen kan putten dan alleen shit die je al weet zeg maar. Ik heb bijvoorbeeld ook een EP gemaakt “Beter Niet Dood”, Allemaal duistere en donkere shit, maar als ik die shit niet had gemaakt, had ik er geen dingen van kunnen pakken en het in dit album kunnen verwerken. Dit album klinkt totaal niet als vorige projecten, maar ik heb wel veel dingen geleerd van mijn vorige projecten. Als ik niet buiten me comfortzone was gegaan en dat had gemaakt, had dit huidige album nooit kunnen klinken zoals het nu klinkt. Het is allemaal een leerproces.

“Ik en Dennis zijn zeg maar eigenlijk Ares. Alle shit die ik niet kan, kan hij wel. En andersom.”

Wat is de rol van Dennis eigenlijk in het proces?

Dennis: ik maak gewoon samen met hem de muziek, voornamelijk de producties.

Ares: Eigenlijk doet hij veel meer dan dat, maar dat zegt hij nu niet haha. Hij is namelijk ook de video- en clipmaker van dit project. Eigenlijk zit het zo: wij met zijn tweeën zijn zeg maar eigenlijk Ares. Alle shit die ik niet kan, kan hij wel. En andersom.

Dus de producties op het album komen allemaal vanuit jullie?
Ja man, van mij en van Dennis. Twee producties heb ik samen met een andere producer gemaakt. Ik vind trouwens niet dat ik echt beats kan maken man haha, ik kan bijvoorbeeld geen drums maken op de computer, snap daar helemaal niks van. Als ik zoiets maak, begint Dennis ook altijd te lachen haha. Ik ben er meer voor de sounds en de vibes, 9 van de 10 keer als ik een beat maak, sample ik gewoon. Ik ben ook niet echt muzikaal, ik kan bijvoorbeeld niet eens een instrument bespelen, ik hussel gewoon alles een beetje door elkaar man.

Hoelang ben je eigenlijk al bezig met produceren, want we zagen je op New Wave ook al produceren.

Ik maak al beats sinds ik 12 ben. Heb ook best wel het idee dat ik niet heel veel nieuwe dingen meer ga leren omdat ik de afgelopen jaren zoveel heb geleerd over beats maken. Beats maken is echt tof, maar ik heb wel gemerkt dat ik het voor mezelf het tofst vind. Ik heb ook een tijdje voor andere mensen gedaan, maar ik zou dat nu niet meer doen man. Teveel hoofdpijn, teveel regels, het is nooit goed. Dus ja, ik produceer nu niks meer voor andere mensen, alleen voor mezelf.

Contax_xmas421

Ik zie dat je ook wel bezig bent met fashion, waar komt die interesse vandaan?
Ik ben er niet zoveel mee bezig eigenlijk. Maar sinds we videoclips zijn gaan maken zie ik zeg maar dingen ook meer in bepaalde beelden of shots. En ik vind fashion gewoon een belangrijk ding op het gebied van visuals. Stel als ik wacke kleren aan had en dat zou filmen in een shot, zou ik het shot niet tof vinden weetje. Ook al sta je op de Empire State Building helemaal dom te doen, als je geen lauwe outfit aan hebt dan is het niet tof. En zo zie ik elke dag me leven man als ik opsta. Mensen kunnen je allemaal zien en ik wil er daarom ook gewoon fresh uitzien.

Hoe zou je je eigen stijl omschrijven?
Ik koop nooit echt merkkleding man, op één of andere manier fok ik daar gewoon niet mee. Veel mensen van mij leeftijd zie ik bepaalde merken of kleding rocken, maar ik vind die shit echt ugly. Het is gewoon duur en er staat een merk op dus mensen geven er gewon een bepaalde waarde aan. En dan heb ik het over designer eh, die dure shit. Dat is gewoon niet mijn stijl man. Het maakt me ook helemaal niet uit man, mijn tofste outje kan in principe 15 euro kosten.

“Ik kan er nu wel tof over gaan doen, maar ik wil gewoon voor mezelf eerst veel leren over kleding produceren en dan komt de rest vanzelf wel.”

En hoe zit het met de 162 Merch, zijn er in de toekomst nog plannen om het niveau daarvan te verbeteren. Ik bedoel iedereen kan shirts laten bedrukken, maar niet iedereen kan echt designs ontwerpen.
Zeker man, we hebben best wel veel ambities nog buiten muziek maken, en kleding is daar er zeker één van. Kijk, toen ik muziek begon te maken, bracht ik gelijk shit naar buiten waar ik nog niet helemaal honderd procent achter stond en waarvan ik wist dat het nog niet helemaal perfect was. Dat wil ik gewoon niet gaan doen met kleding. Kleding gaan mensen aandoen en ze gaan daar shit in meemaken weetje en ik wil niet dat dat fucked up is. Dus er valt eigenlijk nog veel te leren op dat gebied, maar ik ben ook nog maar 21 dus dat komt wel. Ik kan er nu wel tof over gaan doen, maar ik wil gewoon voor mezelf eerst veel leren over kleding maken en dan komt de rest vanzelf wel.

Tot slot: wat zijn nog meer ambities buiten muziek en fashion?
Voor dit album hebben we alle clips zelf gedaan, dus daardoor hebben we wel ontdekt dat we ook met beeld meer willen doen. Bepaalde gedachtes en boodschappen die ik heb, die wil ik niet rappen of zingen, want dan ben ik echt zo’n corny politiek correcte guy. Ik vind dat je politiek gewoon uit je muziek moet laten, zeker in mijn positie. Maar ik heb wel bepaalde boodschappen die ik wil meegeven aan mensen. Dus ik denk dat ik bijvoorbeeld met film die dingen wel kan overbrengen. We zitten er eigenlijk gewoon aan te denken om een ‘domme’ film te maken en gewoon mee te doen aan filmfestivals en shit. Dit wil ik doen om de mensen gewoon een film te laten beseffen die in principe niks met mijn muziek te maken heeft. We hebben nu voornamelijk projecten gedaan die te maken hadden met mijn muziek. Daardoor maak ik eigenlijk de doelgroep die ik wil bereiken een stuk kleiner. Muziek is ook gewoon saai aan het worden, man. Muziek was nooit saai totdat we ineens geïnteresseerd raakten in fashion en video. Ik moet gewoon meer gaan doen om muziek ook weer leuk te gaan vinden. Ik zou niet zeggen dat je bijvoorbeeld binnen nu en een jaar shit moet verwachten op het gebied van fashion en video maar we zijn daar wel meer op aan het focussen.

Tekst: Jeffrey Verwey

Beeld: Vincent King