IMG_1150

Berghain pakken is geen vereiste om het naar je zin te hebben in Berlijn

Wie nachtleven in Berlijn zegt, zegt eigenlijk in één adem Berghain. De mythische techno-tempel staat voor velen symbool voor de definitie van uitgaan. Dat het een mythische plek is, dat is zeker – maar net zoals zoveel dingen in het leven kan gezegd worden: it’s a matter of taste.

Dat weten wij nu ook. Jägermeister nam ons recentelijk mee naar Duitsland voor een compleet verzorgde reis langs het ontstaan van het kruidenlikeur én een trip langs het bruisende clubleven van de Duitse hoofdstad. Sterker nog: in amper 24 uur tijd zijn we zo’n beetje de hele stad doorgecrossed. Met alle gevolgen van dien. Één tip: als Jägermeister je tourguide is, zie je een stad als nooit tevoren.

IMG_1133

Wie naar Berlijn afreist zal waarschijnlijk overdonderd zijn met het enorme aanbod aan clubs. Zeker fans van techno kunnen hun hart ophalen. Wie veilig wil beginnen, doet dat overdag door een bustour te doen. Of, beter nog, met een Trabi. Met een barrel door het industriële Berlijn crossen is meer dan een aanrader.

Jagermeister_07_front_clean_int_RGB

De maag (en lever) willen echter ook wat. Wie de frisse voorjaarslucht trotseert kan wel een opkikker gebruiken. Die kwam bij ons, uiteraard, van Jägermeister. Niet zoals je denkt tho. Uiteraard goed om te shotten, maar onze ogen werden in Berlijn pas écht geopend toen we doorkregen dat Jäger ook uitstekend te gebruiken is in cocktails. Eye-opener deluxe.

IMG_1156

Het absolute hoogtepunt, en de tweede eye-opener, kwam in de vorm dat onze tourguide ons meenam het nachtleven in. Berghain werd niet aangedaan en daar zijn wij achteraf blij om. Vier uur lang in een rij staan, zonder zeker te weten of je überhaupt binnenkomt was aardig risicovol voor een trip die amper een volle dag duurde.

Wij deden Club der Visionaere aan – waar Berghain bekend staat als kil en alleenstaand, is der Visionaere het tegenovergestelde. De club bevindt zich letterlijk aan het kanaal dat een deel van de grens tussen oost en west vormde – verbinding staat dus hoog in het vaandel. Maar dat was nog niks vergeleken met onze eindbestemming: Salon Zur Wilden Renaten.

IMG_1136

Stel je een huisfeestje voor – maar in plaats van een woonkamer, keuken en twee slaapkamers zijn er talloze kamertjes, kronkeltjes en verstopplekkjes. Het is een krankzinnige samenkomst van randomness, geweldige techno en verschillende dynamieken. Verdwaald raken in een club – alsof je je op een festival waant, maar dan in het klein. Het laat zien waar Berlijn voor staat: jezelf verliezen, maar ook weer vinden.