BigPressOmsl

Big2 is klaar om zijn zegetocht voort te zetten

Samenwerkingen in de hiphopwereld verlaten vaak net zo explosief het toneel als hoe ze er ooit op kwamen. Denk aan de doorbraak van N.W.A. met het protestlied ‘Fuck tha police’ om vervolgens ruziënd uit elkaar te gaan. Of de muzikaliteit die hiphopgroep A Tribe Called Quest begin jaren ’90 de hiphopwereld inbrengt, om vervolgens na een tour uit elkaar te gaan omdat ze het niet meer met elkaar kunnen vinden.

Hoe anders is dat bij The Opposites. Willem de Bruin en Twan van Steenhoven komen 12 jaar geleden de scene binnenstormen met hun keiharde debuut-ep ‘De Fik Er In’, met daarop de poeslieve single ‘Slaap’. Jarenlang staat het duo bovenaan de Nederlandse hiphopwereld. Constant bereiken ze een nieuw en een groter publiek, met als absoluut hoogtepunt de release van ‘Slapeloze Nachten’ in 2013. Een album dat de status van dubbel platina bereikt en ervoor zorgt dat tijdens Lowlands 2013 zo’n beetje alle bezoekers van het festival in en rondom de Alpha-tent staan om Willem en Twan te zien optreden.

Maar dan verdwijnt The Opposites van het toneel. Willem wordt vader en Big2 gaat aan de slag met andere muziekprojecten. Hij maakt tracks voor onder andere Sticks en Digitzz en dropt in 2016 twee gezamenlijke projecten. De ‘Bende ep’, samen met het producerduo Stray Bullets en ‘Mario Kartel’: de samenwerking met collegarapper Spacekees, collegarapper en zanger Tellem en collegaproducer Yung Felix. Maar, wat niemand dan nog weet, is dat Big2 ook druk bezig is met het maken van zijn eerste soloproject ‘Van Staal’ dat op 30 maart van dit jaar moet uitkomen.

Wij spreken de producerende rapper of (rappende producer) over zijn nieuwe album, tracks maken met vrienden, druk van Opposites-fans en meer.

Speciaal voor het maken van ‘Van Staal’ verhuisde Twan terug naar het dorp waar hij vandaan komt, Heiloo. “Een huis in het bos. Ik kan het iedereen aanraden,” vertelt Big2. “Ik ben niet iemand die even een middagje muziek kan maken ofzo. Ik heb alle rust nodig die ik kan krijgen.” Het is hetzelfde dorp waar hij Willem ruim twintig jaar geleden leert kennen. De vriendschap die later resulteert in The Opposites.

Het idee voor de eerste solotape van Big2 ontstaat gek genoeg na een gezamenlijke reis met Willem, als ze eind 2015 samen naar Zuid-Afrika gaan. “We deden toen al niks meer met The Opposites,” vertelt Twan. “Hij vertelde mij op die reis over een cursus meditatie die hij gedaan had en waar hij helemaal lyrisch over was. Toen kwam ik terug in Nederland en kreeg ik de smaak van het mediteren te pakken. Ik kreeg wat rust in mijn hoofd en zo kwam het plan om de ‘Bende ep’, ‘Mario Kartel’ en mijn soloplaat in drie weken te droppen.”

big2

Dat lukt aardig, hoewel de Mario Kartel ep niet binnen enkele weken, maar binnen enkele maanden verschijnt. Tegelijkertijd wordt keihard aan de soloplaat gewerkt. “Mensen zien dit als het vervolg op The Opposites dus wat dat betreft ligt de druk veel hoger”, vertelt Twan. “Normaal gesproken ben je toch lekker verscholen achter een groep of achter Willem. Wat dat betreft is dit 100% naakt met je ballen op het hakblok en gaan.”

Die naaktheid biedt ook kansen, zo beaamt Twan. “Wat goed werkte voor The Opposites is niet wat goed werkt voor mij als artiest omdat ik een ander artiest ben,” vertelt hij.

Zo staat er op ‘Van Staal’ het nummer ‘Ik wil dat je danst’, een samenwerking met zanger Glen Faria die fans misschien minder snel op een album van The Opposites zouden terugzien, maar voor Twan zelf heel logisch is. “Zijn album [Glen Faria] was echt een enorme inspiratiebron voor Van Staal,” vertelt hij. “Dat is zo’n goede plaat. Tijdens zangles heb ik heel vaak ‘Grote Stad’ gezongen.” Maar daarnaast staan er samenwerkingen met zanger Pete Philly en rapper Sjaak op, geen onbekenden voor Big2.

“Het zijn gewoon m’n homies. En natuurlijk fok ik echt met hun muziek, maar het is gewoon dat al deze mensen hiervoor al vrienden waren.”

big4

Het is dan ook de vraag hoe fans reageren die hooked zijn sinds tracks als ‘Geen Klasse, Geen Style’ of ‘Wat Staar Je’. ‘Van Staal’ is een verzameling van verschillende muziekstijlen, maar rauwe beukers ontbreken toch enigszins.

“Het album is heel divers. Ik heb al meerdere keer te horen gekregen van mensen uit de muziekindustrie die zeggen: ‘ja het is echt bizar. Het lijkt wel of jij voor elke playlist op Spotify een track heb gemaakt’. Maar dat is niet de bedoeling geweest. Ik heb gewoon een lange tijd veel muziek gemaakt. En de ene week zeg je: m’n hele album gaat akoestisch worden. Dan wil je alleen maar elektronisch en weer de week daarna denk je: ‘ik wil alleen maar samenwerkingen’.”

Toch moet die muzikale diversiteit voor echte Big2-fans niet helemaal als donderslag bij heldere hemel komen. Hij produceerde al voor zo’n beetje de hele Nederlandse hiphopscene verschillende tracks. Van de grimy Westside-beats voor op ‘Straight Outta Control’ tot ‘De Leven’, de classic die hij samen met en voor Sef maakte.

big3

Artiesten als Appa, Ali B, Lange Frans, Sticks, Sjaak, Cho, Dio, Yes-R, Darryl en Sef hebben allemaal over beats van Big2 gerapt. “Ik heb ook best wel wat dingen gedaan voor Spec”, vertelt Twan. “Voor Yes-R heb ik ‘Me boy’ gedaan en daarvan is ook nooit vermeld dat ik dat heb gedaan en dat heeft iets van 10 miljoen views gedaan op Youtube dus ik ben daar heel trots op.”

“Ik ben echt op alles wat ik geproduceerd heb trots. Ik investeer mijn hele hebben en houwen in. Ik sterf echt voor muziek.”

De, door Big2 volledig geproduceerde plaat ‘Van Staal’ verschijnt 30 maart. Tot dan kun je ‘Ik Wil Dat Je Danst’ samen met Glen Faria bekijken en beluisteren.