2010-05-12 00:00:00 RIJSWIJK - Het omzetten van de studiebeurs in een sociaal leenstelsel voor studenten is een van de bezuinigingsvoorstellen. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni presenteren de verschillende politieke partijen hun verkiezingsprogramma, waarbij rekening wordt gehouden met forse ingrepen. Het kabinet heeft vorig jaar ambtenaren gevraagd te zoeken naar mogelijkheden om structureel 35 miljard euro te bezuinigen.
ANP  XTRA LEX VAN LIESHOUT

BKR wilt studieschuld registreren: dit is wat het betekent

Een paar jaar geleden werd het fenomeen dat wij kennen als studiefinanciering compleet omgegooid: in plaats van te werken met een basis- en aanvullende beurs, werd het hele studiefinanciering systeem een lening. Studenten waren geschrokken, maar ze werden gerust gesteld en er werd verteld dat het nieuwe stelsel geen nadelen zou hebben voor de toekomst van de student.

Nu we een aantal jaar al in het systeem zit, maakt het Bureau Krediet Registratie (BKR) bekend dat ze de zogenaamd onschuldige studieschuld toch willen registreren. Dit betekent dat alle studenten die gebruik gemaakt hebben van het nieuwe systeem zijn voorgelogen, opgelicht en met veel problemen te maken gaan krijgen. Een BKR geregistreerde schuld gaat er namelijk voor zorgen dat je geen of moeilijk een hypotheek kan afsluiten om een huis te kopen en andere leningen zullen ook minder snel gegeven worden (denk ook aan iets simpels als een telefoonabonnement). Dit is een hele zware straf voor studenten die een paar jaar geleden nog noodgedwongen een studielening moesten afsluiten.

Het snode plan van BKR gaat ook zorgen voor studieangst bij toekomstige studenten – zonder een studielening is school immers bijna niet te betalen. Gelukkig zijn het nog maar plannen en zijn verschillende partijen het er ook niet mee eens. Er zijn gelukkig dus nog wel mensen die normaal na kunnen denken.