Schermafbeelding 2017-01-06 om 16.16.10

Blijkbaar zonk de Titanic niet alleen door de beruchte ijsberg

Er is nieuwe informatie naar boven komen drijven (hee..) over de reden waarom de Titanic naar de bodem van de Atlantische Oceaan zonk. Jack verdronk niet alleen door de beruchte ijsberg en de zelfzuchtigheid van Rose, er was nog een reden.

Volgens Senan Molony, een Britse journalist en Titanic expert die het ongeval al meer dan dertig jaar onderzoekt, heeft een brand tijdens de constructie van het schip hevige schade achtergelaten op de romp van de Titanic. Hierdoor was het mogelijk dat de romp het begaf toen het in aanraking kwam met de 100 duizend jaar oude ijsberg op 14 april 1912.

Molony keek naar oude foto’s van het schip, gemaakt vlak voor vertrek vanuit Belfast. Hij zag een 10 meter lange zwarte strepen aan de rechterkant van de romp. Experts zijn met hem eens dat deze strepen afkomstig zijn van een brand uit een brandstoftank. Voordat de constructie van de Titanic af was heeft deze brand zo’n drie weken gebrand op de plek van impact met de ijsberg.

In zijn verslag in de Independent schrijft Molony: “This isn’t a simple story of colliding with an iceberg and sinking. It’s a perfect storm ox extraordinary factors coming together: fire, ice and criminal negligence. The fire was known about, but it was played down. She should never have been put to sea.”

Het grootste schip ter wereld (toentertijd) kan zo’n brandje wel aan, moesten ze gedacht hebben. Nou, de rest is geschiedenis.