59ce39a8a69540537703653

Brian Elstak’s ‘Tori’ is het eerste kinderboek dat écht voor iedereen is

Je hebt zijn penseelstreken ongetwijfeld al wel eens gezien. Of misschien heb je zijn stem wel eens gehoord. We hebben het hier over Brian Elstak, de man die de Nederlandse hiphopgame al jaren vormgeeft en nu zijn talenten van de youth naar de jeugd brengt – deze week bracht hij ‘Tori’ uit, een kinderboek als geen ander: toegespitst op levenslessen, diversiteit en hiphop. Het zou ons niks verbazen als dit het eerste Nederlandse kinderboek is met zwarte hoofdrolspelers – en dat is een prachtige ontwikkeling.

Het is niet de eerste keer dat Brian Elstak iets for the youth doet. In 2014 maakte hij ‘Lowrey’ een geanimeerde film waarin de halve rapgame de stemmen van de personages vertolkten. Ook dit maakte Brian voor zijn kinderen en ook dit werd ontzettend goed ontvangen; de roep naar meer plantte het zaadje van ‘Tori’ in het hoofd van de kunstenaar.

‘Tori’ vertelt het vertaal van drie dappere mensen-kinderen. Cel, Bones en Zi zijn geboren uit een ei en gevonden door een reuzenschildpad, die de kinderen adopteert. Deze reuzenschildpad, Jean-Michel, is een benadigd verhalenverteller; een echte tori-man. Zijn verhalen over zijn avonturen van vroeger zijn dusdanig meelevend dat als hij begint te vertellen, het halve eiland zich rond zijn kampvuur verzamelt en ingespannen meeluistert.

Alles verandert echter wanneer een gehaaide zakenman, de Vos, opmerkt hoe mooi de verhalen van Jean-Michel zijn. Als de schildpad begint met het schrijven van een boek, is de Vos er als de kippen bij om flink geld te verdienen op Jean-Michel zijn kunsten. Dat laten zijn drie kids echter niet gebeuren; zij doen er alles aan om hun vader te bevrijden.

Het feit dat de hoofdrolspelers gebaseerd zijn op de kinderen van Brian Elstak is ontzettend belangrijk. Dit betekent namelijk dat de hoofdrolspelers een andere etniciteit hebben dan 99% van alle Nederlandstalige kinderboeken. Een belangrijk tegengeluid – het is van groots belang dat ook deze kids vanaf jongs zien dat ze vertegenwoordigd worden. Niet alleen in de maatschappij, maar ook in de fantasiewereld waar ze ‘s nachts bij wegdromen.

“Ik las ze altijd voor. Doe ik nog steeds, trouwens.” zegt Brian over zijn kids. “Toen kreeg ik het idee om zelf een verhaal te schrijven, met hen in de hoofdrol en de levenslessen erin verweven die ik ze graag wil meegeven.” De diversiteit wilde hij benadrukken. “Ik las ook Puk van de Petteflet, met enorm veel plezier – maar de herkenning daarin mist wel een beetje, dat toevoegen vond ik heel belangrijk.”

De levenslessen in ‘Tori’ gaan als een rode draad door het boek heen. “Accepteer iedereen voor wie hij is, don’t judge a book by it’s cover, handel uit liefde in plaats van hebzucht”, vertelt Brian. “Bepaalde waardes die ze voor altijd bij zich horen te dragen zitten hier nu al in – die zijn universeel, vind ik.”

Zelfs voor volwassenen leest het verhaal als een wervelwind. De illustraties van Brian geven het verhaal prachtig vorm en zorgen voor een beleving bij alle kids. Wij hebben zelf geen kinderen, maar willen na het lezen van Tori spontaan een kinderdagverblijf opzoeken om een paar koters voor te lezen. Dat zegt eigenlijk genoeg. Als je kinderen hebt, of een voorstander bent van diversiteit en liefde, dan is Tori een must voor elke boekenkast – hoe groot of klein die dan wel niet mag zijn.