Bryson Tiller 1-137049948

Bryson Tiller haat interviews, maar maakte voor ons een uitzondering

Een interview met Bryson Tiller aantreffen is alsof je een briefje van 500 euro op straat vindt: het gebeurt bijna nooit. De superster is ontzettend camera- en microfoonschuw en laat liever zijn liedjes voor hem spreken. Voor ons maakte hij echter een uitzondering; we spraken hem vlak voor zijn show in de Amsterdamse AFAS Live.

Bryson, je bent voor de vierde keer alweer tourende in Amsterdam. Heb je al een goede indruk van de stad kunnen krijgen?

Ik kwam hier in Amsterdam voor het eerst voor m’n Trap Soul tour. In 2 weken deden we elke dag een show in een andere stad, dus dat was super gehaast. De tweede keer was ik met The Weeknd mee, maar was ik alleen maar in m’n hotel. Maar ik heb de afgelopen dagen een beetje door de stad kunnen zwerven.

Wat heb je gedaan hier en wat is je indruk van de stad?

Het is een mooie stad, man. Het geeft een beetje die Assasin’s Creed sfeer voor mijn gevoel. Maar hier en daar zie je moderne invloeden. Dat vind ik wel tof.

Voor mij kwam het eerlijk gezegd als een verrassing dat ik jou mocht interviewen, want normaal gesproken doe je nooit interviews. Maar de laatste tijd zie ik hier en daar wel dingen van jou online komen.

Om eerlijk te zijn vind ik interviews doen één van de mindere dingen om te doen als artiest, maar het hoort er gewoon bij. Toen ik doorbrak was ik nog steeds de stille Bryson die heel verlegen en ingetogen is. Ik had niet echt het gevoel dat ik wat te melden had buiten mijn muziek.

Langzamerhand ben ik meer open geworden, ook omdat ik een bekend persoon ben. Dan word je vaak aangesproken en dan kan je moeilijk niets terug zeggen. Hier en daar doe ik dan wat interviews. Het liefst met een positieve insteek.

Bryson Tiller 2-137049952

Is er een reden waarom je nog nooit een video-interview hebt gedaan?

Ik voel me op deze manier het meest comfortabel. De camera hoeft hier niet bij te zijn. Mijn gezicht hoeft niet over heel het internet te verschijnen. Het voelt prima zo en ik ga ook nooit een video interview doen, denk ik.

Als je kijkt naar het de manier waarop je Trapsoul hebt gemaakt en het proces naar je laatste album Note To Self. Wat is dan voor jouw het grootste verschil?

De druk. Als nieuwe artiest ben je volledig vrij om te doen wat je wil. Niemand kent je nog, geen fans, niks. Zo ging het met Trap Soul. Nu, als gevestigde artiest, zijn er meningen, verwachtingspatronen en allerlei andere factoren die meespelen. Dat is klote, maar ook het leven van een artiest.

Je doet ook nog steeds geen featurings op eigen albums he?

Nee, haha. Het is prima zo.

Waarom niet?

Ik wil volledig verantwoordelijk zijn voor mijn product. Het is mijn werk, mijn creatie. Erykah Badu zei ooit: Now keep in mind that I’m an artist and I’m sensitive about my shit. En precies zo denk ik erover.

Heb je dan nooit het gevoel om een track door te sturen naar een andere artiest die er perfect op zou passen?

Ja, natuurlijk wel. Maar ik ben bang dat als diegene het afwijst, dat ik misschien slechter over die track ga denken of ga twijfelen. Dat is heel menselijk. En misschien dat het dan wel die hit die je nodig hebt.

En dat zeg ik niet zomaar, hé. Sterker nog: ik heb Don’t, de track die mijn leven heeft veranderd, naar twee andere artiesten doorgestuurd. Niet eens grote artiesten, gewoon local artiesten. Zij vonden het maar niks en ik begon serieus te twijfelen om ‘Don’t’ uit te brengen.

Een featuring met jou is dus alleen mogelijk als iemand het bij jou aanlevert?

Ja, dat heb ik veel liever. En dan nog kijk ik erg heel kritisch naar. Ben ik echt een toevoeging hierop, ja of nee. Zo zijn alle featurings gegaan. Ook bijvoorbeeld die van DJ Khaled met Wild Thoughts.

BT-ROLEXX-PRESS-1

Ja, want dat bleek dus uiteindelijk een mega-hit te zijn.

Khaled z’n energie is gewoon top. Hij nodigde me uit voor een diner en legde me heel het concept uit. Hoe enthousiast hij hierover was, ik dacht let me give it a chance. Toen ik het hoorde voelde ik het meteen en ik wilde mijn ding erop doen. Als je ziet wat die track heeft gedaan, is dat echt bizar. Je hoorde het echt overal.

Op social media laat je een hele tedere kant van je zien. Je liefde voor je dochter is echt een terugkomend ding. Weet zij inmiddels dat jij een grote artiest ben?

Poeh, dat weet ik eerlijk gezegd niet eens. Ze weet wel dat ik in grote arena’s liedjes sta te zingen. Maar of zij op dit moment echt kan plaatsen wat fame is durf ik niet te zeggen. Misschien moet ik het haar op een dag gaan uitleggen.

Wat voor reactie verwacht je dan?

Haha, durf ik niet te zeggen. Ik hoop ieder geval dat het haar leven niet negatief zal beïnvloeden of zo. Zij is echt m’n leven op dit moment. Zij is mijn nummer 1. Muziek maak ik voor haar, om haar een goeie toekomst te kunnen bieden.

Hoe is dat eigenlijk, een grote artiest zijn en vader tegelijkertijd?

Niet de perfectie comibinatie. Muziek is nu gewoon m’n werk. Soms als je aan het repeteren ben of naar de zoveelste meeting toe moet ben je het gewoon effe zat. Ik wil bij mijn dochter zijn. Dat maakt het extra moeilijker.

Ze zal op een gegeven moment op een leeftijd komen dat ze jouw muziek gaat terugluisteren. Wat hoop je te kunnen brengen naar haar en wat wil je achterlaten als artiest zijnde?

Ik wil één van de beste van deze generatie zijn en hopelijk met mijn muziek ook die motivatie te geven aan alle luisteraars. Hopelijk zal mijn dochter zien dat dit allemaal voor haar is geweest.

Tekst: Armin Shah