2004_coffee_shop_in_rotterdam_nwe_binnenweg

Burgemeester Aboutaleb wil eigenlijk helemaal geen coffeeshops

Nederland staat er om bekend dat we in principe legaal jonko mogen roken. Bepaalde staten in Amerika hebben ons klein kikkerlandje als voorbeeld genomen en ook daar is het legaal geworden. Zo lijkt het erop dat een groot gedeelte van de wereld een wat positievere houding tegenover het onschuldig plantje begint aan te nemen.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb denkt er echter anders over. Zoals iedereen weet is de regering aan het pleiten voor een staatswiet proef in een aantal gemeenten. Dat houdt in dat de overheid haar eigen wiet gaat kweken om zo de kwaliteit en kwantiteit te reguleren. Aboutaleb heeft laten weten dat hij de proef graag accepteert voor zijn stad om overlast tegen te gaan wat betreft coffeeshops. “Ik ben er veel politiecapaciteit aan kwijt, ook met invallen in huizen.”

Rotterdam krijgt er jaarlijks duizenden stoners bij, maar meer coffeeshops is voor de burgemeester geen optie. Het liefst wilt hij juist helemaal geen coffeeshops meer, omdat een groot deel van de coffeeshop-eigenaren te maken heeft gehad met de politie in het verleden. Volgens Aboutaleb is dit geen zuivere business meer en daarom wilt hij ook gaan kijken naar een nieuwe, legale manier om je favoriete haze op de straat te brengen.

Of de verschuivingen gaan helpen in de strijd tegen overlast rondom coffeeshops is niet te voorspellen. Wat wel te voorspellen is dat de huidige leveranciers toch van hun oogst af moeten, dus zullen er waarschijnlijk wel meer lokale wiet-plugs in je wijk verschijnen.