Cardi_Bodak_Blank

Cardi B is het rolmodel dat ze nooit dacht dat ze zou worden

Cardi B is de definitie van it’s a matter of taste – you either love her, or hate her. Of je nou het één of het ander voelt, het is onmogelijk om haar enorme succes niet te erkennen. De eerste faam en following kwam al kijken toen ze zich ontpopte tot Internationally respected Vine & Instagram hero. Van stripper naar ster van Love and Hiphop tot een Grammy nominee – de rise van Cardi ging razendsnel en werpt zijn vruchten nu af: Cardi B staat on top.

Vlak voor haar show tijdens het vijf-jarig bestaan van Encore in de AFAS Live spraken wij de rapper uit the Bronx, die van het vuurtje dat ‘Bodak Yellow’ heette een ware bosbrand maakte.

Screen Shot 2017-12-07 at 15.49.27

Het is denk ik voor iedereen met een oorschelp wel duidelijk: ‘Bodak Yellow’ is hét clubanthem van 2017. Het feit dat een clubanthem afkomstig is van een vrouwelijke rapper, is al speciaal. Het wordt nog specialer als je beseft waar de vrouwelijke rapper in kwestie vandaan komt. Belcalis Almanzar, zoals Cardi B officieel heet, dankt haar succes aan social media. Toen ze nog een stripper was legde ze haar leven op goudeerlijke wijze vast – haar uitspraken waren dusdanig geliefd dat ze een rol kreeg aangeboden in Love & Hip Hop: New York. Die rol leidde op zijn beurt weer tot Cardi die begon te rappen en vervolgens een platendeal tekende bij Atlantic Records.

Hennessy
Twee mixtapes, de eerste nummer 1 hit van een solo vrouwelijke rapper sinds 1998 en een verloving met Migos-lid Offset later is Cardi nu bezig met haar eerste wereldtour. Hectisch, aldus Cardi zelf. “Ik beleef eigenlijk helemaal niks, al helemaal niet in Amsterdam. Na dit interview moet ik door naar mijn show, dus het legendarische Amsterdam waar iedereen het altijd over heeft, ga ik helaas niet zien.”

Groeipijntjes in het succes van Cardi, die nog high was van haar twee Grammy nominaties waar ze eerder op de week van op de hoogte was gebracht. Het succes zorgt er echter niet voor dat ze achterover leunt. In tegendeel: Cardi probeert juist naar haar omgeving uit te stralen dat hard werken loont. Zo ook bij haar zusje, Hennessy. “Ik verwacht van mijn zusje Hennessy dat ze als maar groter en groter wordt. Ik ga haar gewoon zoveel mogelijk promoten, maar ik vind wel dat haar talent voor zichzelf spreekt. Alles wat zij doet, spreekt voor haarzelf. Mijn zusje is nog erg jong, 21, dus ze is nog aan het uitvogelen wat ze wilt doen in het leven.”

“Gebruik alles wat God je heeft gegeven. Behalve je vagina.”

Hennessy heeft haar naam volgens Cardi te danken aan het tijdstip van de bevalling. Haar moeder beviel van haar zusje terwijl haar vader op een feestje was. Toen hij tipsy terugkeerde, vond Cardi’s moeder ‘Hennessy’ eigenlijk wel een goed idee. Zo geschiedde. Hennessy doet nu voornamelijk wat Cardi een paar jaar geleden deed: clubs hosten en pruiken van chicks hun hoofd trekken. Cardi is er echter van overtuigd dat Hennessy destined voor greatness is. “Ik haat het als mensen zeggen dat ze mij probeert na te doen, dat probeert ze namelijk niet. En als ze het al zou proberen, is zij de enige die het écht zou kunnen.”

Bidden
Als je Cardi een beetje volgt op Instagram, dan spatten daar meerdere dingen vanaf. Haar liefde voor haar verloofde, haar freestyles in de studio en haar constante dankbaarheid. In vrijwel elk interview grijpt Cardi een moment aan om haar ongeloof en dankbaarheid te uiten. Ongeloof, omdat ze nog steeds niet snapt waarom dit haar overkomt. De gouden platen, de Grammy nominaties, de uitverkochte shows, de miljoenen followers.

“Ik ben in deze industrie om geld te verdienen voor mezelf.”

Haar dankbaarheid komt echter niet alleen voort uit het succes, maar ook uit angst – zo bevestigt Cardi. “Mijn grootste angst is weer blut te zijn. Om mentaal onstabiel te worden van dit – ik heb soms het gevoel dat ik mijn verstand verliest. Daarom bid ik voor geluk. Voor mijzelf. Voor mijn naasten.”

Over haar naasten praat Cardi graag, maar over andere artiesten niet. Dat merk je bijvoorbeeld aan het interview waarin ze in Engeland gevraagd werd naar Nicki’s verse op ‘Motorsport’. De altijd spraakzame Cardi lijkt opeens dicht te klappen. Logisch, aldus Cardi. “Dat frustreert mij. Mijn carrière is mijn carrière en ik ben in deze industrie om geld te verdienen voor mezelf. Ik wil geen oordeel vellen over andere mensen – ik ken die mensen niet eens echt.”

Dat is ook de energie die Cardi met zich meedraagt in de studio. Aan de kritiek dat ze mensen hun flows pakt, heeft ze niet veel. “Imma sound like all ya favorite rappers“, riep ze al vaker on stage. Voor Cardi is het simpel: als zij jouw flow kan pakken en hem harder kan killen dan jij; waarom zou ze dat dan niet doen? “Wat me vaak inspireert zijn haters en mensen die shit praten. Mijn muziek is meer om mee te kunnen stunten of vechten. Hoe bozer ik ben, des te meer benzine ik heb als ik in de studio ben. – ‘Thats when I be violating'”.

Lach gewoon

 The rise van Cardi is, zacht uitgedrukt, meteorisch te noemen. Het is dan ook makkelijk om haar om advies te vragen, voor alle jonge (vrouwen) out there. Het lijkt misschien gek, maar Cardi wijst verlegenheid aan als de factor die ervoor zorgde dat het eerst niet lukte bij haar. “Wees niet verlegen. Ik heb een hoop kansen gemist, tot de dag van vandaag, omdat ik te verlegen was om bepaalde dingen te vragen van mensen. Maar het ergste wat er kan gebeuren is dat een persoon ‘’nee’’ tegen je zegt. Dus vraag mensen altijd als je iets wilt. Shoot your shot, blijf doorgaan en geef niet op. En onthoud, je bent een vrouw, je hoeft niet heel overdreven te doen. Lach gewoon.”

Cardi lacht zelf en gaat verder. “God heeft niet zomaar de vrouw zo mooi gemaakt. Jouw glimlach kan andermans perspectief veranderen. Je hoeft geen seks te hebben met bepaalde mensen om te krijgen wat je wil. Je hoeft niet vals te zijn om jezelf omhoog te werken. Soms voelt het alsof niemand je ziet, maar dat komt. Gebruik alles wat God je heeft gegeven. Behalve je vagina.”

TEKST: Rimon Bahere & Fatu Kamara