13700977_1074998892582787_3319345864248427581_o

Careaux ging van schoenen natekenen naar haar eigen collabo met PUMA

Om de vraag ‘wie is Careaux’ te beantwoorden moet je eigenlijk meerdere vragen beantwoorden – de antwoorden zijn namelijk, net als Careaux, divers. De jonge vormgeefster heeft in relatief korte tijd haar CV al goed gespekt. Ze werkt bij Filling Pieces, maakt artworks en heeft dit jaar haar eigen capsule collectie uitgebracht samen met PUMA.

Wij spraken met Careaux over haar inspiraties, haar baan en de collab met PUMA.

BALLINNN’: Waar komt de bloem (dedication flower) vandaan?
CAREAUX: De Dedication Flower is een paar jaar geleden ontstaan toen mijn vader in het ziekenhuis terecht kwam. Het was voor mij een manier om een negatieve situatie om te zetten in iets positiefs.

Hoe begon je met artworks maken?
Ik bezocht mijn vader vaak in het ziekenhuis en ik had altijd opvallende sneakers aan wat opviel bij het team dat m’n vader verzorgde. Ik studeerde op dat moment grafisch vormgeven, dus besloot ik designs te gaan maken als een soort tijdverdrijf.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik altijd uit mijn eigen leven. Dit kan iets positiefs zijn, maar ook iets negatiefs, dan maak ik mijn hoofd helemaal leeg.

13710594_1074998719249471_2246389356968637878_o

Er lijkt best een groot verschil te zitten tussen een artwork en een complete schoen – hoe moeilijk was het om die stap te overbruggen?
Dit was wel even een stap die ik moest zetten. Na de samplefase heb ik maar 1 grote aanpassing gedaan. Bij Filling Pieces leer ik stap voor stap hoe een schoen in elkaar zit. Ik maak dagelijks nog fouten, maar daar leer ik heel veel van.


PUMA COLLAB

Je collab is heel tof geworden, opvallend dat het afwijkt van de gradients en de ‘driehoekjes’ waar je voor veel mensen bekend mee bent geworden, was dat een bewuste keuze?
Thanks! Ik wilde voor alle drie de sneakers iets nieuws bedenken, maar een belangrijk terugkomend aspect is mijn dedication flower. Voor deze collab koos ik ervoor om een echte collectie voor vrouwen te maken. Ik wil hiermee laten zien dat je met zoiets wat men “simpel” noemt, toch wat groots kan maken. ‘Het is maar een gradient. Het zijn maar driehoekjes.’ Maar ik heb wel m’n eigen schoenen!

Hoe is PUMA bij jou terecht gekomen? Het is vrij uniek dat een global brand een samenwerking met een individu aan gaat.
Ze zagen dat ik naar Paris Sneakerness ging en daar hebben ze me aangesproken.. Ik was destijds 24. Het posten van mijn artwork en voorgaande samenwerkingen met anderen hebben ook veel geholpen.

13717411_1074998722582804_6035589711890565648_o

Wat is je persoonlijke favoriet uit de collab?

De PUMA Basket in pink and black, dedicated to my two best friends.

Wat is #SHECOZY precies? Hoe reflecteert #SHECOZY Careaux en vice versa?
#SHECOZY is een movement en soort platform van en voor vrouwen wereldwijd die hun passies willen delen en zelfverzekerd zijn. Het is een lifestyle. Ik werk elke dag. Ik ben 24/7 bezig, maar ik zorg ervoor dat ik altijd #SHECOZY blijf, ookal is het zo druk

FILLING PIECES

Sinds vorig jaar ben je werkzaam bij Filling Pieces – wat is je rol daar precies?

Bij Filling Pieces ben ik women’s footwear designer. Dit is ontstaan nadat ik bij hen voornamelijk technisch werk deed.

Wat zijn de mogelijkheden voor FP om de vrouwelijke markt te domineren?
Ik denk om iets totaal nieuws te creëren waar vrouwen zich zelfverzekerd in voelen en wat ze uitdaagt uit hun comfortzone te gaan. Nu kunnen we all out gaan, want een jongen draagt bijvoorbeeld niet zo snel een schoen met bloemetjes.

Als verantwoordelijke voor de vrouwenschoenen binnen FP, hoe kijk jij naar beschikbaarheden voor sneakers bij vrouwen? Wat zou je graag anders zien?
Er zijn veel dingen die ik in de sneakerwereld voor vrouwen zou willen veranderen maar er moet eerst een start worden gemaakt en dat doen we langzaam door de style van FP deels te veranderen per seizoen..

PERSONAL

Je leeft afwisselend in Sydney en in Amsterdam – hoe vallen die twee met elkaar te combineren?
Het is soms best moeilijk om je op twee plekken thuis te voelen en zo vaak te reizen, dus het combineren is niet altijd even makkelijk. Ik ken meer downs dan ups doordat ik dit doe. Maar ik weet gewoon nu niet waar ik het liefst ben. Ik heb een supergoeie baan en die zou ik nooit opgeven aangezien dit m’n droombaan is. Gelukkig kan ik veel van mijn werk reizend doen, zolang ik mijn laptop bij me heb.

13765950_1074999939249349_8365556727540911811_o

Waarom Sydney?
Ik ben mijn hart compleet verloren toen ik naar Sydney verhuisde om te werken voor Subtype Store. Ik heb er m’n vriendinnengroep. Ik heb een huis met m’n vriend. Ik hou heel veel van het strand en daar ben ik ook elke dag te vinden met mooi weer. Het is echt mijn tweede thuis geworden.

Je hebt nu een collabo op eigen naam, een prachtjob bij Filling Pieces – is het je ambitie om ooit een volwaardig eigen merk op te zetten? Zo ja, hoe zie je dat voor je?
Nee. Totaal niet. Het was nooit de bedoeling geweest om mijzelf zo op de kaart te zetten maar we nemen het nu zoals het is. Ik wil me nu liever op 1 ding focussen. Filling Pieces is nu echt m’n baby geworden en ik steek daar al m’n tijd en energie in en ik wil dat voor nu ook nog wel zo houden. Wie weet…