Insights-Network-banner

Crypto Chronicles #6: Insights Network maakt data behapbaar

Het is 2018. Data is alles. Data is overal. Ook jouw data – vaak zonder dat je het weet. Bij het invullen van nieuwsbrief-info, of bij het kopen van producten, wordt ontiegelijk veel data over je opgeslagen en dat wordt vervolgens weer gebruikt. Niks nieuws, maar ermee geconfronteerd worden is best wel eng.

Het is immers een aparte gedachte dat er ‘data brokers’ bestaan – partijen die jouw data opslaan, van je geboortedatum tot je geslacht, van het aantal credit cards dat je hebt tot bij welke restaurants je het vaakst komt. Nog aparter wordt het als je bedenkt dat deze data gekocht van en verkocht wordt aan grote bedrijven.

Het is een vicieuze cirkel van data. Databrokers schrapen eerst de data bij elkaar uit databases van grote bedrijven en reorganiseren die data om alles gedetailleerd en makkelijk targettable te maken – daarna wordt diezelfde data terugverkocht vaan grote bedrijven.

Door al deze data te combineren wordt het gewoonweg eng als je ziet hoeveel informatie er over jou op straat ligt. Bedrijven kunnen inschattingen maken van hoeveel je verdient, welke routes je naar werk neemt, hoeveel broers of zussen je hebt, etc.

Gelukkig kan je, in de meeste gevallen, deze data updaten. Zo kan je ongewenste data verwijderen of incorrecte data aanpassen – Amerikaanse staatsburgers kunnen dit bijvoorbeeld door Acxiom doen. Dit zou tof zijn, ware het niet dat er geen reward of compensatie is voor het aanleveren van correcte data.

That’s where Insights Network comes in. Zij tackelen de grootste problemen die komen kijken bij data-storage en geven de kracht terug aan de mensen die op dit moment het systeem bestaansrecht geven, maar er zelf niks aan verdienen. Hoe ze dat doen? Door Blockchain technologie toe te passen.

Dit zijn de drie voornaamste problemen die Insights Network tackelt:

  1. Het tackelen van identiteitgebondendheid
    Met identiteitsgegevens dien je voorzichtig om te gaan. Dat gebeurt nu echter niet. Sterker nog: hoe op dit moment data verkocht wordt is een inbreuk op privacy.
  2. Eerlijk verdelen van de profits
    De data-industrie is enorm. Jaarlijks verdienen Databrokers 200 miljard dollar – waarvan de personen die de data providen precies niks krijgen. Insights Network wil deze verhouding recht trekken en zorgen dat mensen die moeite doen om de correcte data te providen, daarvoor beloond worden.
  3. Decentralisatie
    Toegegeven, het is een vaak genoemd pluspunt als het gaat om blockchain technologie. Maar bij Insights Network is decentralisatie key – we hebben het hier immers om persoonsgegevens. Als die in handen van hackers komen, ligt ontiegelijk veel data op straat. Als je wil weten hoe fout dat kan aflopen, Google Equifax dan even.

Maar hoe gaat Insights dit probleem oplossen? Dat begint bij decentralisatie. Niet één datacentrum waar alle data opgeslagen wordt, met alle gevolgen van dien. Basically wordt de data het netwerk in gelanceerd, waar het vervolgens in honderden stukjes wordt opgebroken. Als de gebruiker vervolgens de data wil inzien, laten zij hun local app alle data verzamelen zodat deze inzichtbaar is.

Voor het betalen worden smart contracts gebruikt, die gebruikers vanaf hun hub kunnen besturen. Alle informatie die wordt opgeslagen en gemeten loopt via de telefoon van de gebruiker. Deze worden niet opgeslagen op een server, maar dus versplinterd in het netwerk of versleuteld op de applicatie van de gebruiker. Insights Network zal een mobiele applicatie lanceren die alle data opslaat, meet en ook de kans geeft om er geld op te verdienen via het Insights Network. Data wordt via de app opgelsagen en vervolgens via een smart contract beschikbaar gesteld voor verkoop, in ruil voor de eigen INSTAR tokens.

Als jullie ons een beetje kennen dan weten jullie dat we all about power to the people zijn – dat is waar Insights Network ook all about is. Laten we stoppen met derden geld laten verdienen over onze letterlijke rug en zelf beslissen wat we online willen hebben en wat niet. Je identiteit is van jou – daarom ben jij ook de enige die verdient om er geld op te verdienen.

Voor meer info check je de Insights Network site of Telegram.