Schermafbeelding 2016-12-12 om 15.10.09

Davido bewees in de Melkweg dat Afrobeats bij iedereen losse heupjes opwekt

Afgelopen donderdag vond in de Melkweg het concert plaats van één van de grootste artiesten van Afrika op dit moment, misschien wel de grootste. Ik heb over de 24-jarige Adedeji Adeleke, ofwel Davido uit Nigeria. Een concert waar ik zelf enorm naar uitkeek. Het zijn zijn nummers die ik op elk familiefeest, bruiloft, doopfeest of wat dan ook mag beluisteren en waar de complete familie op los weet te gaan. Of je roots nou in Nigeria of in Congo liggen maakt niet uit, Davido’s muziek is op elk Afrikaans feest aanwezig.

Na Berlijn en Londen, was het tijd voor de derde stad in een week tijd voor Davido. Fascinerend genoeg was de zaal niet helemaal vol; naar mijn idee had hij deze zaal makkelijk kunnen vullen. Waar het aan ligt weet ik niet, waarschijnlijk was het niet (goed) genoeg gepromoot. Maar dat weerhield hen die wel gekomen waren er niet van om er toch een gezellige avond van te maken. De diversiteit binnen de zaal alleen al was om naar huis over te schrijven. Blank, zwart, jong, oud, alles liep rond in de Melkweg. Afrobeats geeft die dosis positieve energie waar iedereen naar snakt en geeft zelfs de meest houterige Klaas losse heupjes.

Het voorprogramma werd in elkaar geflanst door de upcoming Lola Rae en daaropvolgend een twerk-contest tussen zes dames waar ik stiekem toch wel van kon genieten. Vooral de winnares deed hele leuke dingen met haar ‘heupen’. Na een uur letterlijk warm gedraaid te worden kwam Davido de show overnemen. Slim als hij is, had hij een Ajax-shirt aangetrokken, zo kreeg hij uiteraard nog meer liefde van zijn fans. Het publiek zong uit volle borst mee met nummers als ‘The Money,’ ‘Gobe’ en ‘Skelewu’. Ik zelf ben niet Nigeriaans, maar ook ik hield me niet in tijdens ‘Aye’. Ik was zo overtuigd van mijn teksten alsof ik acht jaar lang in Lagos heb gewoond. Het klinkt cliché, maar muziek is nou eenmaal universeel.

Steeds meer Afrikaanse artiesten tekenen de laatst tijd bij grote Westerse labels. Zo is Tiwa Savage bijvoorbeeld getekend bij Roc Nation. Ook Davido besloot deze zomer te tekenen bij het grote Sony. Aan de ene kant is dit natuurlijk heel goed, zo wordt Afrika steeds meer op de kaart gezet. Maar aan de andere kant verliest een Davido juist wel steeds meer de typische afro sound die hem zo goed maakt. Je merkte ook tijdens zijn concert dat iedereen juist lekker ging op die nummers. Wanneer hij opeens met een ‘trap’ nummer aankwam werd de zaal steeds minder gecharmeerd.

Schermafbeelding 2016-12-12 om 15.07.17

Het was een energieke show met veel dans, waar zijn danscrew alle lof voor verdient. De vier danseressen waren van ongekend hoog niveau. Halverwege de show besloot Davido nog gauw een tweede glas Whisky in te schenken totdat hij uit het niets een beha naar zich toegeworpen kreeg. Op dat moment besefte Davido dat hij zichzelf als een grote artiest kon beschouwen. Een beetje grote artiest heeft nou eenmaal in zijn carrière een beha collectie opgespaard. Davido was er behoorlijk van verrast, hij kon zijn lach dan ook moeilijk inhouden, net als de rest van de zaal overigens. Het meisje in kwestie boeide het niet, zij had het moment van haar leven. Nou papa zal trots op je zijn, sis!

Het was de tweede keer dat Davido een bezoekje bracht aan Amsterdam in nog geen jaar tijd. In de toekomst zal hij ongetwijfeld vaker voet zetten op Nederlandse bodem. Afrobeats wordt ook bij niet-Afrikanen steeds populairder. En vergeet niet dat hij pas 24 jaar oud is. Als hij ervoor zorgt dat zijn sound niet te ‘verwesterd’ raakt, wordt 2017 definitely zijn jaar.

Beeld: Les Adu / AfroLosjes