minder-drukke-treinen-tijdens-spits-bij-ns-in-eerste-kwartaal

De ongeschreven treinregels waar iedereen zich aan moet houden

De meeste van ons gaan dagelijks met de trein en die weten wat voor hel het kan zijn. We hebben te maken met veel mensen in het openbaar vervoer, en om alles goed te laten verlopen zijn er regels. Misschien ben je nieuw en ken je de regels nog niet, of heb je er gewoon lak aan. Voor deze mensen hebben we de volgende regels op een rijtje gezet:

Je wacht met instappen tot iedereen is uitgestapt

20150327

Eigenlijk is het best erg dat het bijna 2019 is en mensen die nog steeds niet doorhebben. Je hebt van die aso’s die er snel tussen proberen te glippen wanneer mensen uit stappen, maar gelukkig houdt bijna iedereen zich netjes aan deze regel.

Je gaat schuin tegenover iemand zitten in een vierzitter

2838241522

Je gaat niet tegenover iemand zitten in een vierzitter. Wij willen gewoon genieten van onze beenruimte als dat kan. Je zit schuin tegenover iemand zodat je beide met je benen languit kan zitten. Zo blijven we ook nog eens uit de buurt van iemands mogelijke koffie adem.

Je haalt je tas van de stoel naast je als het druk is

feac6593d3_1477343326_Dat-er-altijd-mensen-zijn-die-het-normaal-vinden-om-met-hun-tas-extra-stoelen-be__list-noup

Het maakt niet uit hoe zwaar of duur je tas is, je zet het op de grond als het spitsuur is. Denk aan de medemens, wie heeft meer behoefte aan een zitplaats, een persoon of een tas? Dit gaat trouwens ook both ways: als iemands tas op de stoel zit, vraag het netjes. Niemand houdt ervan als je zomaar aan iemands spullen zit.

Als het druk is schuif je door naar de buitenkant van de tweezits

trein-binnenkant-artikel

Sommige mensen zitten liever aan de kant van het gangpad, zelfs wanneer het druk is. Probleem is dat mensen dan niet naast je kunnen zitten, tenzij ze over je heen klimmen. Zit je in je eentje in de tweezits, schuif dan gewoon even op naar de buitenkant.

Geen stinkend eten of drinken

47f24aa708_1447320394_Mandarijnen__list-noup

Die mandarijn of Smullers met curry kan je thuis laten. Niemand wil meegenieten, of mee ruiken wat je naar binnen werkt. Iedereen heeft honger, want iedereen heeft de hele dag gewerkt of is naar school gegaan.

Bellen mag, maar hou het kort

7fb0ed0965_1409671820_Je-ergert-je-aan-mensen-die-bellen-in-de-trein__list-noup

Je hoort mensen over de raarste dingen praten in de trein. Relatieproblemen, roddels, ruzie met ouders, van alles. Niet iedereen houdt ervan om dit allemaal te kunnen meeluisteren, al helemaal niet als je half loopt te schreeuwen. Hou het zo kort mogelijk en probeer gewoon te appen.

Help de groentjes

xxl

Ouderen of juist jonge mensen weten soms niet waar ze er uit moeten, help deze mensen. Als treinexpert wijs jij ze de weg en lach je ze niet uit. Bovendien ga je gewoon staan als een ouder iemand wilt zitten, zo moe ben je niet na een hele dag zitten op het kantoor of de schoolbanken.

Zet je geluid uit of doe oortjes in

7c57f2cf24_1401105017_Medereizigers-die-luide-muziek-luisteren-halen-het-bloed-onder-je-nagels-vandaan__list-noup

Wanneer je muziek luistert willen wij niet last hebben van jouw muzieksmaak. Sommige mensen hebben oortjes in, maar hun muziek zo hard dat je het alsnog hoort, ook niet helemaal gewenst. De mensen die games spelen op hun telefoon, hou het geluid uit alsjeblieft.

Je zingt geen teksten mee

f893352c-484f-11e7-ab37-3bdfb1f530e2

Nee, je bent geen Beyoncé. Als ik naar Beyoncé wil luisteren, dan luister ik wel via mijn oortjes.