Waffles

De Amsterdamse gemeente verbied per direct nieuwe toeristenwinkeltjes en wafelverkopers

Dit is een zeer welkom nieuwsbericht voor alle Amsterdammers: de gemeente heeft in het geheim besloten dat er een stop komt op toeristenwinkels in het centrum. Denk daarbij aan de oververtegenwoordigde wafelverkopers, de fietsverhuurders of de talloze ticketshops.

Het heeft een tijdje geduurd, maar nu is het zover: er is officieel geen ruimte meer voor de winkels die zich storten op toeristen. De hele binnenstad + veertig omliggende straten gaan ‘op slot’, er mogen geen nieuwe ondernemers meer verschijnen die zich richten op toeristen. Volgens wethouder Kajsa Ollongren is het een ongekend besluit: “Ik durf te zeggen dat nergens ter wereld zo’n besluit is genomen,” aldus Ollongren.

Het zou hoog tijd worden ook – in het centrum zijn er momenteel al 280 (!) van dit soort zaken. Het verbod op nieuwe toeristenwinkels is een volgende maatregel die de gemeente neemt om de overlast van toerisme in te dammen. Eerder is al een stop afgekondigd op nieuwe hotels in het centrum, is de bierfiets verboden en is veel geïnvesteerd in het sluiten van illegale hotels en de aanpak van vakantieverhuur.

Donderdagochtend stond de vergrendeling van de binnenstad aangekondigd in de Staatscourant, waarmee de maatregel per direct ingaat. Het is een in het geheim voorbereide overrompelingstactiek; de gemeenteraad heeft er achter gesloten deuren mee ingestemd. Unaniem.

BRON: Parool