864x486 (6)

De grote winnaar van de verkiezingen zijn de jongeren

De verkiezingen zitten erop, de stemmen zijn geteld en de winnaar is duidelijk: wederom komt de VVD als grootste uit de bus rollen. Aan de ene kant is dat voor velen een opluchting, daar dat betekent dat de PVV in ieder geval niet de grootste is én, als we Rutte moeten geloven, onder geen beding in het kabinet zal komen.

Aan de andere kant is het zorgelijk. De VVD kennende zal het een rechts kabinet willen gaan formeren en veel van de rechtse partijen hebben over de afgelopen jaren standpunten van de PVV praktisch overgenomen. De opluchting is dan voor linkse stemmers minimaal: een rechts-kabinet in plaats van een extreem-rechts kabinet.

Maar laten we vooral vooruit kijken – want de toekomst biedt hoop. De NOS publiceerde namelijk verschillende cijfers waarin naar voren kwam welke partijen in welke leeftijdscategorieeën het grootst waren. En uit die cijfers is hoop te putten.

Als het aan de jongeren lag, de 18 – 24 jarigen, zou de VVD of de PVV niet tot de grootste behoren. Sterker nog: de 18 tot 24 jarigen stemden massaal voor verandering en voor progressie.

864x486 (6)

Duidelijke cijfers zijn het niet, aangezien stemmen anoniem is, maar op basis van steekproeven kwam naar voren dat D66 en GroenLinks de twee grootste partijen zijn onder 18-24 jarigen, terwijl de PVV blijft steken op 18 zetels.

Dat geeft hoop. Het laat zien dat de jongeren een nieuwe kant op willen bewegen. Dat zij positieve verandering willen, en polarisatie afstoten. Dit is waar we het voor doen. Deze generatie maakt over 10 jaar de dienst uit en het feit dat deze generatie nu al voor verandering kiest, biedt een prachtig perspectief voor de toekomst.