Uber accounts

De handel in Uber-accounts blijkt groter te zijn dan we dachten

Na een avond stappen is het natuurlijk heerlijk om zonder zorgen de Uber in te stappen en naar huis te gaan, maar wie zit er eigenlijk achter het stuur? Uit een onderzoek van AT5 blijkt dat er een grote handel plaats vindt in Uber-accounts. Het is mogelijk om onder andermans naam met als Uber-chauffeur rond te rijden en geld te verdienen.

De handel in accounts gebeurt voornamelijk door het verkoop aan vrienden van vrienden of via de app Telegram. Voor een bedrag van 75 tot 125 euro per week kan jij de inloggegevens krijgen van iemand anders en kan is het mogelijk om een Uber-chauffeur worden. Op deze manier omzeilen de pachters de controle van Uber en kunnen ze zonder de benodigde taxipapieren alsnog ritten uitvoeren. Zelfs een taxi is niet nodig.

Reactie van Uber
Uber reageert alleen schriftelijk op het verhaal van AT5. Het bedrijf laat weten bezorgd te zijn over de problemen die in de reportage aan het licht komen. Uber zegt fraude met de accounts ten strengste af te keuren. ‘Zodra we een melding binnenkrijgen van het verpachten van een account, deactiveren wij deze direct. Voordat chauffeurs actief kunnen zijn op de Uber-app, moeten zij onder andere een taxivergunning hebben en een grondige controle doorstaan. Pogingen om deze stappen te omzeilen worden uiterst serieus genomen’, staat er in de reactie van Uber geschreven.’

In de reportage is te zien hoe een chauffeur op andermans naam in de bedrijfswagen van AT5 twee Engelse toeristen naar hun bestemming rijden. Zie de beelden hieronder: