1_0fNPsBtoqdFiSSSVV9UTiA

De historie achter de ‘Blockparty’

WOO HAH! 2018 belooft de grootste editie ooit te worden. Naast dat er nu 3 dagen worden uitgetrokken voor het festival, kan je nu ook tot de vroege ochtend feesten. Waarbij voorgaande edities het feestje rond middernacht stopte.

De afterparty’s vinden dit jaar plaats in de vorm van een blockparty. Op vrijdagavond wordt er een blockparty georganiseerd door het mysterieuze Alle$ Lifestyle collectief en op zaterdag door het Britse PLACES+FACES. Om jullie een beetje voor te bereiden op al het blockparty ‘geweld’ werpen we een blik op de historie achter het fenomeen de ‘Blockparty’.

De Blockparty vond zijn levenslicht op een warme augustusavond in 1973. Ene Clive Campbell, ook wel bekend als DJ Kool Herc, gaf een ‘back to school jam, in het recreatiegedeelte van apartment block 1520 Sedgwick Avenue in de Bronx. Entree was 25 cent voor dames en 50 cent voor mannen. Het feestje was klein, maar gezellig volgens Herc. “This first hip-hop party would change the world.” aldus Herc.

School’s out

En dat deed het ook. De blockparty was de plek voor de youths om zich te uiten door middel van muziek, dans, graffiti etc. Het was eigenlijk gewoon een manier om tijd te doden in de zomer. Daarnaast was de blockparty ook het strijd toneel tussen verschillende gangs uit New York. De zogeheten soundsystems uit Jamaica maakten op deze manier ook hun intreden in New York. Gangs vochten hun gevechten niet langer uit op straat maar achter de turntables.

Maar met name voor Kool Herc ging het snel, want aan het eind van 1973 kon Herc de vraag niet meer aan en moest hij moven naar grotere clubs. Voor een paar jaar domineerde Cool Herc, met zijn crew the Herculoids, de clubscene in New York. Uiteindelijk begon zijn ster te doven en traden er veel meer DJ’s in zijn voetsporen. Denk hier aan mannen als Afrika Bambaataa en Grandmaster Flash.

Afbeeldingsresultaat voor kool herc block party

In 1977 kwam Hip-Hop samen met de blockparties in een stroomversnelling. Op de nacht van 13 op 14 juli werd New York namelijk getroffen door een stroomstoring. Veel mensen gingen de straat op om te plunderen en veel mensen kozen ook de electronica store uit om hun eerste DJ gear ‘aan te schaffen’. “After the blackout, you had a DJ on every block”, 
aldus DJ Disco Wiz.

Anno 2018 bestaat de blockparty nog steeds. Alleen is het niet meer zo spontaan als vroeger. Er gaat tegenwoordig namelijk veel papierwerk aan vooraf om een block party te geven.

Al met al is het mooie aan het fenomeen ‘Blockparty’ dat het echt Hip-Hop is. Sommige mensen beweren zelfs dat zonder de ‘Blockparty’ Hip-Hop niet zou bestaan. WOO HAH! dus ook niet want Hip-Hop is nou net waar WOO HAH! om draait.