This job isn't always easy

De leeftijd van artsen zou zomaar eens beslissend kunnen zijn als het gaat om leven en dood

the British Medical Journal schrijft over een onderzoek waaruit blijkt dat de leeftijd van de arts de kwaliteit van de zorg die je ontvangt kan beïnvloeden en zelfs de kans op overleving vermindert. Harvard-onderzoekers keken naar data van meer dan 700.000 ziekenhuisopnames van oudere patiënten, die tussen 2011 en 2014 door bijna 19.000 artsen werden verzorgd. Zij vonden dat sterftecijfers in de loop van de leeftijd van de arts zijn opgeklommen.

Patiënten met artsen onder de leeftijd van 40 hadden een 30-dagen sterftecijfer van 10,8 procent. Bij artsen van 40 tot 49 jaar klom dit getal op naar 11,1%, bij artsen van 50 tot 59 werd dit 11,3% en 12,1% met artsen van 60 jaar of ouder.

Adjusted association between physician age and patient mortality with linear spline model. Multivariable logistic regression model with linear splines was used with knots placed at physician age of 40, 50, and 60, adjusted for patient and physician characteristics and hospital fixed effects. Solid line represents point estimates, and shaded area represents 95 percent confidence interval around these estimates.

Voor het onderzoek werd er gebruik gemaakt van een aantal variabelen, zoals ziekenhuissterfte en de ernst van de ziekte van patiënten. Alle patiënten waren 65 jaar of ouder en op Medicare.

Hoewel de leeftijdsgebonden sterftecurrentie in het algemeen significant was, werd deze gebroken toen onderzoekers de dokters op caseloads sorteerden. Oudere artsen met groot aantal patiënten zagen hun sterftecijfers niet toenemen. 

De studie is een observatie – er is een verband gezien die niet direct impliceert dat leeftijd de oorzaak is van de verschillende sterftecijfers. Om de connectie te verklaren wijzen de auteurs op meerdere factoren. Zo kunnen de vaardigheden van artsen verslechteren met verloop van tijd of gewoon verouderd worden. Oudere artsen kunnen meer kans maken op anekdotische en niet-bewijs gebaseerde praktijken.

Er kan met enige zekerheid gesteld worden dat oudere artsen die veel patiënten zien de meest up-to-date methodes nauwkeuriger bij zouden moeten houden en toepassen. Op deze manier zullen zij ook meer patiënten kunnen behandelen.

Terwijl de auteurs erkennen dat hun studie “verkennend” is, benadrukken ze dat gezondheidsresultaten, zoals sterfte, een belangrijke aandrijving zouden moeten zijn in de evolutie van de geneeskunde. Uit hun bevindingen concluderen zij dat het belangrijk en nuttig is wanneer dokters continue bijgeschoold en getoetst worden. De vraag blijft ook of dit onderzoek representatief is voor Nederlandse medici.

Source: Arstechnica