ANP-24178478-e1505206306832

De situatie op Sint Maarten is zo zorgelijk dat mensen de dierentuin plunderen

Het is complete chaos nadat orkaan Irma het grootste deel van Sint Maarten verwoestte. Veel delen van het eiland zijn nog steeds moeilijk bereikbaar, hulp komt moeilijk op gang en communicatie is beperkt. Dat heeft helaas geleid tot plunderingen, die nu blijkbaar enorm uit de hand aan het lopen zijn.

De dierentuin in hoofdstad Philipsburg zou worden geplunderd. Daarbij zouden de apen en slangen worden gestolen en opgegeten, zo meldt Irma Neijman, voorzitter van organisatie Animal in Need.

Irma deelt op Facebook een schokkend bericht, waarin ze schrijft dat haar contactpersoon op het eiland – Sunitha, die in haar ‘getergde huis’ op Sint-Maarten geredde honden opvangt – haar ‘huilend en wanhopig’ opbelde. ‘Door haar tranen heen een trillende stem: ‘Ze plunderen de zoo, ze stelen de apen en de slangen en ze eten deze op, de mensen zijn gek geworden!”.

Op Facebook is haar bericht inmiddels bijna 400 keer gedeeld. Op de website van de St. Maarten Zoo, de dierentuin waar het om zou gaan – de enige op het eiland en de grootste in het Caribisch gebied – wordt nog geen melding van eventuele plunderingen.

‘Nood breekt wetten, uiteraard begrijp ik dat’, zegt Irma op Facebook. ‘Er zijn legio scenario’s te verzinnen waarbij ik waarschijnlijk tot dingen in staat ben die ik nu in mijn beschermde veilige leventje voor onmogelijk houdt. Maar kennelijk zijn sommige mensen in staat al hun menselijkheid opzij te zetten.’