buitenkant_gebouw_a_954_fotograaf_bert_wisse_-_via_uva_mm

UvA opnieuw verkozen tot slechtste universiteit van Nederland

Eerder dit jaar werd al bekend dat de Hogeschool van Amsterdam niet heel goed scoorde. HvA had namelijk de twijfelachtige eer om door de Keuzegids als laagste van ALLE HBO-opleidingen van Nederland beoordeeld te worden. De Amsterdamse HBO scoorde 0,5 punt minder dan Inholland, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Utrecht – zij deelde de een-na-laatste plek gezamenlijk.

De keuzegids heeft nu ook alle universiteiten van Nederland onder de loep genomen. Met 53,5 uit 100 punten eindigt de UvA opnieuw op de laatste plaats van alle Nederlandse universiteiten. De VU scoort dit jaar juist iets beter.

De reden dat de UvA zo slecht scoort heeft te maken met de massaliteit. Met meer dan 31 duizend studenten is de UvA de grootste van Nederland. Studenten zouden in dit klimaat verdwalen. ‘Dat onderzoek soms boven onderwijs lijkt te staan, is terug te zien in het lage aantal lesuren op deze universiteit’.

Maar liefst drie studierichtingen van de UvA, rechten, economie en aarde en milieu, scoren een dubbele min. De UvA is de enige universiteit die meer dan één studierichting heeft die de meest negatieve score krijgt. Het grootste probleem: het aantal studenten. Rechten en economie zijn bij uitstek studies met duizenden eerstejaars. Ook ruimtegebrek en een rommelige organisatie worden als probleempunten genoemd.

De Vrije Universiteit van Amsterdam doet het dit jaar echter wel een stuk beter dan vorig jaar. Ze stonden vorig jaar namelijk nog een na laatste op de lijst. Dit jaar hebben ze een score van 57,5 punten en laten ze de Erasmus Universiteit Rotterdam achter zich en staat de universiteit gelijk met de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Leiden. Volgens de gids is de verbetering bij de VU te wijten aan de lagere instroom aan studenten.

Bron:Parool