top5-fresku-featured

De vijf favoriete rappers van Fresku

We horen wel vaker de line “je favoriete rapper’s favoriete rapper” – maar in hoeverre klopt die line? Wij besloten om erachter te komen en zullen vanaf vandaag om de week een top 5 van een Nederlandse rapper onthullen. Een top 5 van binnenlandse en een top 5 van buitenlandse rappers, om precies te zijn. De vorige keer mocht MocroManiac zijn vijf favoriete rappers in binnen- en buitenland geven. Hij gaf het stokje door aan zijn favoriete rapper uit het binnenland; Fresku.

Fresku-top5-binnenland

MocroManiac

Er zijn weinig rappers uit Nederland die mij inspireren om me game nog meer up te steppen. Die inspiratie kreeg ik bij het horen van MocroManiac. Hij kan magische dingen doen met woorden. Niet alleen bij het rappen, maar ook als hij gewoon normaal een gesprek met je heeft.

Braz

Braz is voor mij het toppunt van talent. Met zijn acteer-, rap- en zang skills kan je alle kanten op. Als ik een bepaalde sound nodig heb op een track vult hij die altijd goed in, welke sound dat ook is.

Teemong

Mensen onderschatten Teemong zijn rapskills man. Hij heeft in het verleden onder een aantal schuilnamen gerapt en daar komt hij keihard. Die man snapt entertainment als niemand anders. Check zijn verse op Lamballen, dan ga je inzien hoe hard die man is.

Ronnie Flex

Hiphop heeft mensen nodig als Ronnie Flex. Die jongen creëert op een mooie manier zijn eigen wereld met zijn muzikaliteit en genialiteit. We moeten dankbaar zijn voor mensen als Ronnie Flex. Als je op zijn manier hiphop naar een popniveau kan trekken dan gaat dat ons allemaal goed doen. Ik heb de eer gehad om hem ooit aan het werk te zien en daar krijg ik het besef van dat Ronnie Flex een genie is. Voor mij is hij een beetje de Kanye van Nederland. Of je vind hem hard, of je vind hem gek.

Opgezwolle

Opgezwolle is de reden voor mij geweest om te gaan rappen. Ik rapte eerst altijd Engels en vond Nederlandse shit eigenlijk niet hard. De taal paste er niet goed bij of zo. Maar zij hebben laten zien dat het wél kan in Nederland.

SPECIAL MENTION: Winne

Winne heeft voor mij een speciale plek als MC. Hij dropt nu weinig muziek, maar als hij dat doet ben ik weer meteen fan van hem. Als het goed is komt hij dit jaar weer met een album. Dat zou de Nederlandse hiphop echt veel goed doen.

Fresku-top5-buitenland

Tupac

Tupac is mijn all-time favorite rapper. Het fan zijn van Tupac is door de jaren geëvolueerd bij mij. Toen ik jong was vond ik Tupac geweldig, omdat ik hem fockin’ gangster vond. Naarmate ik ouder werd begon ik ook interviews van hem te checken en zag ik in dat al dat stoer doen van hem een functie had. Hij wilde op een gangster manier zijn boodschap brengen, zodat de straat deze begrijpt, maar ook buitenstanders. Veel straatrappers van nu kunnen wat van Tupac leren man. Niet dat ze slecht zijn of zo, maar als ik ze tegenwoordig hoor rappen dan denk ik ‘Tegen wie praat je nou? Voor wie is je boodschap?’

Dr. Dre

De muziek van Dr. Dre kan bijna niet perfecter man. Achtergrondkoortjes, melodie, bass, gewoon alles klopt. Dre heeft rap echt tot een hoger niveau gebracht vind ik. Ik ging vroeger vaak oom met échte backpack hiphoppers. Zij voelde Dre nooit, want het was geen hiphop volgens hen. Dan denk ik, ja leuk hoor al die rauwe raps op plastic keyboard beats, maar Dre maakt muziek. En rap is muzikaler geworden door Dre zijn invloed.

Kendrick Lamar

Ik ben echt een Kendrick fanboy man, zeg ik je heel eerlijk. Kendrick heb ik mogen interviewen een tijdje geleden en ik merkte echt dat we best wel veel gemeen hadden. Qua mentaliteit, onze muziek, die we op een poëtische manier brengen. Ieder in z´n eigen wereldje en die werelden inspireren elkaar weer.

Vince Staples

Vince Staples is echt een keiharde MC. Hij kan rebels zijn, intelligent, en op een soort pro-black ignorant manier komen. Tracks als Coldest Nigga Breathing en Señorita staan bij mij op repeat.

Drake

Iemand als Drake heb je nodig in de scene. Je kan niet twijfelen aan zijn skills. Als rapper is hij sowieso één van de hardste van dit moment. Alleen hij is de laatste tijd op zijn gangster shit, omdat hij al vanaf het begin werd neergezet als een jankende nicht. Nu probeert hij dat te compenseren door straat te zijn. Ik vind de onzekere en piekerende Drake veel harder, want dan is hij écht. En zeg nou eerlijk. Hij is de allereerste die zo keihard kan komen als twijfelende en piekerende rapper. Artiesten als Drake laten ook mensen die nooit naar hiphop luisteren, opeens wél naar hiphop luisteren. Dat is goed voor de cultuur en dat gaat hiphop verbeteren.

Illustraties: BRTHMRK