1491229218-1490897515-avocados

De zin en onzin van gezond eten

Superfoods, ‘vegan diets’ en talloze andere trends nemen al een tijd de voedingsindustrie over. Met als gevolg dat er in de supermarkt bijna meer keuze is in speltbrood, dan een ouderwets bammetje. Nu is gezond eten natuurlijk hartstikke goed voor de mens, maar hoe gezond zijn sommige producten nou echt? Lees hier vijf veel voorkomende fabels, die na grondig onderzoek wel mee blijken te vallen:

1. Biologisch zou gezonder zijn dan ‘gewoon’ eten
pexels-photo-139259 (1)
Vroeger waren biologische winkels alleen voor een bepaalde groep mensen die heel bewust bezig waren met voeding. Tegenwoordig groeit de ‘bio-afdeling’ in de supermarkt nog harder dan de Pokébowl restaurants in Amsterdam. De term biologisch betekent dat de voeding zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest wordt verkocht. Of dit nou een product veel gezonder maakt? Het aantal vitamines in bonen van de Albert Heijn blijven nog steeds gelijk aan die van de ‘boer Henk’.

2. Multivitaminen slikken
medical-tablets-pills-drug-161688
De gemiddelde Nederlander eet geen twee ons groente en twee stuks fruit per dag. Een multivitaminepil zou de ideale oplossing moeten zijn, om toch aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine te komen. Onzin. De samenstelling van vitaminepillen zou al jaren niet meer kloppen met de de stand van de wetenschap. Dit gaat voornamelijk op voor multivitamines, de gehaltes zijn vaak lager of hoger dan aangegeven op verpakking. Wil je je vitamine-game echt een boost geven, slik dan beter, gericht één soort vitamine. Zo weet je zeker dat je ook echt voldoende binnenkrijgt.


3. Meergranenbrood is beter

pexels-photo-209291
Witbrood wordt door Health Freaks gezien als een ware ‘No Go’. Het gezondere zusje: meergranen brood zou veel beter voor ons zijn. Niet altijd. Dit zou een reclameterm zijn om mensen een goed gevoel te geven. Het ene brood bevat meer sesamzaad of zonnebloempitten, dan het andere. Maar om nou meteen te roepen dat het véél beter is dan witbrood, is overdreven. Roggebrood is the way to go als je echt gezond wil.

4. Glutenfree is the way to be
stock-photo-food-vegetarian-vegan-glutenfree-50f02a4b-8a78-4c0d-8f1f-1728bb444af1
Indien je niet bij de 1% van de bevolking hoort met ‘coeliakie’, is vragen naar glutenvrij eten, gewoon een extra reden om de bediening te irriteren in een restaurant. Het is onnodig om deze ‘hype’ te volgen, omdat het simpelweg niks toevoegt aan je gezondheid. Het enige wat je ermee bereikt is een risico om niet voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Die moet je dan weer gaan vervangen met dure ‘superfoods’, of glutenvrij brood, etc.

5. Melk is goed voor elk?
drip-milk-pour-liquid-66917
Het wil nog steeds niet bij iedereen doordringen, een mens is geen koe (Shocking News). Dit is precies de reden waarom melk drinken niet zo goed voor je is, als dat je altijd hebt gedacht. In moedermelk afkomstig van mens, koe, geit, tijger, (you get the point) Zit aardig veel lactose- melksuiker. Dit stimuleert de ontwikkeling en groei van een baby. Een volwassene heeft er dus niks aan om melk te drinken. Moet je nog groeien? De enige plek waar je er van gaat groeien is in de breedte. Dat melk een bron van calcium is, klopt. Maar calcium haal je ook uit noten en groente en vaak zelfs meer dan uit melk. So that’s no excuse.

Het is natuurlijk helemaal oké om je meegranen broodje met biologisch belegde avocado weg te spoelen met een glas melk. Dus laat je niet gek maken door alle food trends want zoals met alles in het leven: simplicity is key.

Bron: Buzzfeed