Schermafbeelding 2019-10-07 om 10.58.03

Detectiveserie ‘Unbelievable’ is pijnlijk realistisch

Eind deze zomer verscheen er een nieuwe miniserie op Netflix: ‘Unbelievable’. Het is een detectiveserie, maar niet zo standaard als de meeste. Deze serie is namelijk veel echter en realistischer doordat zaken niet snel opgelost worden en dingen veel ingewikkelder liggen.

Het gaat over vrouwen die verkracht worden en hier aangifte van doen. Je ziet hoe lastig het is om er over te praten, door wat voor proces ze heen moeten en hoe het is als je omgeving je niet support. Het laat zien op wat voor nare manier het vaak gaat en niet zou horen te gaan, en hoe het juist wel hoort te gaan. Veel vrouwen doen om deze reden dan ook niet eens aangifte, omdat ze niet door dit lange, ongemakkelijke proces willen gaan. Deze serie maakt dit bespreekbaar en wil vrouwen met dit probleem helpen voor zichzelf op te komen.

De serie is dan ook gebaseerd op een pijnlijk, waargebeurd verhaal; in begin jaren ’00 vonden er een reeks verkrachtingen plaats in Washington en Colorado, waarna een artikel verscheen van ProPublica en This American Life, wat ‘An Unbelievable Story of Rape’ heette. Nu, vier jaar later, is er een serie over gemaakt.

In de serie zien we meerdere plotlijnen van verschillende vrouwen met hetzelfde verhaal. De vrouwen willen hun verhaal doen, maar ze worden niet geloofd. Er is bij Marie Adler bijvoorbeeld geen enkel spoor gevonden en niemand heeft iets gemerkt. Ook vinden ze dat ze zich niet gedraagt als een typisch slachtoffer. De politie doet dan zelfs alsof het hele verhaal bullshit is, en Marie het zelf verzonnen heeft. In de serie zien we steeds twee sterke vrouwelijke rechercheurs, ook dat is nieuw aan een detectiveserie wat meestal vol met mannen zit. De mini serie bestaat uit acht afleveringen, en wil je zo uit kijken. De trailer check je alvast hieronder.