peaks

Deze app investeert met je wisselgeld

Geld verdienen met je wisselgeld. Klinkt als een rare quote van Loesje, maar is echt mogelijk. De nieuwe, Nederlandse app maakt het mogelijk voor iedereen – ook zonder ervaring met beleggen – om hun wisselgeld te gebruiken als de basis voor hun eigen beleggingsfonds.

Het is 2017. Times have changed. Waar vroeger een spaarrekening hebben logisch was, is dat nu niet meer zo. De rentes op spaarrekeningen zijn dusdanig laag dat het bijna geen sense maakt om je geld daar te stashen – gemiddeld pakt een Nederlander 0,31% rente op een rekening. Een bijna te verwaarlozen bedrag als je berekent hoeveel de gemiddelde mens op de spaarrekening heeft staan.

Een ander, op het eerste oog, te verwaarlozen bedrag is je wisselgeld. Die 20 cent die overblijven nadat je een koffie van 2,80 hebt gehaald. De 40 cent die je overhoudt na het halen van een tijdelijke OV-chipkaart. Bij talloze interacties blijft er wisselgeld over. In eerste instantie lijkt dat niet veel, maar als je al je wisselgeld van, bijvoorbeeld, een jaar naast elkaar legt heb je het over flink wat geld.

Dat geld kun je met Peaks beleggen. Als jij een verse chai latté van €2,60 pint, zet Peaks direct €0,40 op je Peaks account. Hiermee belegt Peaks in een indexfonds dat jij zelf uitkiest. Hoog of laag risico – jij bepaalt. Zo’n indexfonds bestaat uit duizenden aandelen en tientallen obligaties – zo spreid je je kansen en loop je minder risico dan wanneer je al je geld op één paard wedt. Beleggen met Peaks kan vanaf één euro en je kan altijd je beleggingen verkopen en incashen.

Millennials beginnen steeds later met beleggen of sparen – terwijl dat door apps als Peaks niet hoeft. Zonder om te kijken beleg je in een fonds naar keuze, met als hopelijk eindresultaat dat je pensioen er een stukje zonniger uitziet. Letterlijk.