gom

Deze fouten maken mensen wanneer ze beginnen met beleggen

Iets nieuws leren kan eng zijn. Zeker als het iets met geld te maken heeft. Met jóuw geld, om precies te zijn. Aan de ene kant probeer je niks fout te doen, aan de andere kant ben je hongerig en kan succes misleidend zijn. Teveel, te graag willen werkt niet.

We hebben daarom een paar veel voorkomende fouten die beginners maken opgesomd. Beleggen kan een goede bron van stabiel, extra inkomen zijn; maar dan moet je er wel op de juiste manier mee omgaan.

Geld op één paard zetten
Ja, als je nu 20 jaar terug in de tijd kon gaan en al je geld op Apple zou kunnen zetten, dan had je dat moeten doen. Maar we leven in een dimensie waar tijdmachines nog geen werkelijkheid zijn, daardoor is de toekomst voorspellen onmogelijk. Hoe veelbelovend dat ene bedrijf ook is, of hoeveel potentie je in de CEO van dat andere bedrijf ziet – waar zij over vijf jaar staan is moeilijk te voorspellen. Spreid daarom je kansen. Altijd.

Geen eigen research doen
Kopen alleen omdat je oom die wel eens langs de Beurs van Berlage loopt zegt dat je dat moet doen, is niet slim. Op Facebook of Redditcomments afgaan ook niet – doe altijd je eigen research voordat je besluit om ergens in te investeren. Welke aandelen zitten in het fonds, bij welke bedrijven horen die, waar gaan die bedrijven naar toe? Hoe meer vragen je stelt, hoe beter.

Geld uitgeven dat er niet is
Enorm veel geld lenen om te gaan beleggen is verre van aan te raden. Je draagt altijd risico, dus iets kwijtraken wat niet van jou is – niet het beste idee ooit. Dit is één van de redenen dat wij fan zijn van Peaks – hiermee investeer je met wisselgeld dat overblijft na een transactie. Geen krankzinnige bedragen, tot je ze na verloop van tijd bij elkaar optelt.

Panic Selling
Koersen zijn lastig te voorspellen, maar als je gelooft in de aandelen waar je in belegt, dan moet je daaraan vasthouden. Afgaan op een kleine negatieve trend in een verder positief jaar is nooit slim, maar wel inituïtief als het je eigen geld betreft. Echter is het bij beleggen vaker aangeraden om een ijzersterke hand te hanteren, die niet loslaat tot je tevreden bent met wat je terugkrijgt.

Wil je zelf beginnen met beleggen, maar geen tot weinig ervaring? Check dan Peaks – een app waarmee je belegt met je wisselgeld. Bij elke transactie die je pint, wordt automatisch het resterende gedrag (dus bijvoorbeeld 40 cent dat overblijft na een kopje koffie van 2,60) op je account gezet, waar vervolgens mee wordt belegd. Meer info is te vinden op de site van Peaks.