pexels-photo-157543-e1481817390734

Deze technologieën herken je alleen als je voor 2000 bent geboren

De jongeren van vandaag de dag hebben het zo makkelijk, het lijkt bijna oneerlijk. Ze mogen wel wat meer respect hebben voor ons als millennials, geboren in de tijd toen de technologie niet zo ver was als nu. Dus voor jullie van na 2000, opgelet. Jullie voor 2000, geniet van de nostalgie.

Spelen op oude gameconsoles

2dbf20fb-5e15-4901-b6e1-beefd70f1be2

We zijn inmiddels bij de Playstation 4, maar dat begon ergens natuurlijk met de Playstation 1. Simpele games als Rayman, Tekken, Crash en Gran Turismo waren de shit. Ook zaten we toen nog in de tijd met cheat codes en glitches. Vergeet trouwens niet de Gameboy die je meenam wanneer je naar je oma ging.

Muziek luisteren met MP3-spelers

gy16v

Als je onderweg muziek wilde luisteren pakte je je MP3-speler en een paar oortjes. Op de MP3-spelers stonden misschien net 100 liedjes en daar deed je het mee. Je moest eerst liedjes verwijderen voor je er nieuwe op kon zetten.

Film kijken via video installatie boxjes

$_84

Geen Netflix en geen YouTube. Er waren een hoop manieren om films te kijken, maar voor elke manier had je een apartje kastje nodig. Als je een film wilde kijken dan keek je linear tv met je tv kastje. Kon je op dat moment niet kijken, dan nam je het op met een speciaal opname kastje. Had je dit niet, dan moest je het doen met een DVD-speler of videoband-speler. CD’s en videobanden kon je huren in de videotheek, of kopen in de Free Record shop. Beiden bestaan vandaag de dag niet meer.

Presenteren met een overhead projector

192

De docent liet geen Powerpoint slideshow zien via het digibord. Hij printte tekst op papier en legde deze op de overhead projector. De projector gaf wat erop lag weer op een scherm, en zo kon iedereen in een grote ruimte op een vergroting van het A4-tje meekijken.

Handmatig het autoraam openen en sluiten

Schermafbeelding 2019-01-17 om 12.41.31

Even het raam open doen wanneer iemand z’n scheet niet kon inhouden ging vroeger minder snel dan nu. Tegenwoordig heb je een knopje die je verschuift waarmee je raam omhoog en naar beneden gaat. Voordat dit mogelijk was moesten we iets meer bewegen om het raam open te krijgen. Oudere auto’s hebben dit nog steeds.

CD’s branden

insertar-cd

Nu heb je een aux chord of bluetooth in de auto waarmee je muziek je afspelen met je telefoon, toen had je geen van die dingen. Je kocht een CD, en zo niet, dan ging je er eentje branden op een lege disc. Je deed de CD in de computer, koos 20 liedjes die je erop wilde, brandde de muziek op je CD en toen kon je die liedjes pas luisteren in de auto of op je radio.

Bellen met mobiele-of huistelefoon

9b2236b6c9039f9210d2d9d9c2dc00e5

Als je wat geld had was je beheerder van een klassieke niet kapot te krijgen Nokia, maar lang niet iedereen deed daar aan. Als je wilde weten of je vriend thuis was ging je langs, of je belde hem op met je huistelefoon. Bellen was best prijzig vroeger en daarom deed je dat niet zo gauw. Nu bellen mensen je telefoon voordat ze aanbellen bij de deur. Time has changed.