photo-of-a-woman-thinking-941555

Deze tips werken tegen stress

In ons drukke leven is het bijna onvermijdelijk: stress. Deadlines, studie, werk, een social life, je familie die aandacht wilt, doelen die je wilt bereiken; iedereen heeft er weleens last van (gehad). Het is ook moeilijk om alle ballen tegelijk hoog te houden en dat hoeft dus eigenlijk niet. Genoeg millennials die op dit moment met een burn-out kampen waar niet altijd iedereen begrip voor heeft. Het begint bij stress. Sommige mensen hebben vaker en langer last stressgevoelens dan anderen en we kunnen ons zo voorstellen dat bepaalde bekende virussen ook bepaalde spanning opwekken. Dit zijn een paar anti-stress tips:

Lichaamsbeweging
We sporten vaak omdat we fitter willen zijn of willen afvallen, maar bij lichaamsbeweging vermindert de productie van cortisol (die stress veroorzaakt) in je lichaam waardoor je minder last hebt van stressgevoelens. Het neemt natuurlijk niet de oorzaken van stress weg, maar geeft je wel een rustiger gevoel, alsof je iets meer controle hebt. Hoeveel en hoe intensief je moet sporten verschilt natuurlijk per persoon.

Meditatie
Dit klinkt heel zweverig – snappen we. Tegelijkertijd zijn er meerdere wetenschappelijke studies die aantonen dat meditatie een gunstig effect heeft op je gemoedstoestand (check Google). Het is belangrijk om goed rekening te houden met je ademhaling. Meditatie vlak voordat je gaat slapen helpt je ook om beter in te slapen (en slaap = leven). Probeer het een paar keer, je hebt in ieder geval niets te verliezen.

Schrijven of tekenen
Vroegâh was alles makkelijker, leuker en beter. Toen we klein waren tekenden we vaker dan dat we nu doen. Tekenen voor volwassenen lijkt in eerste instantie gek, maar je kunt ook hele dope artworks creëren. Ben je niet zo creatief? Begin dan gewoon met het tekenen van simpele dingen. Vooral het inkleuren kan rust geven. Hetzelfde geldt voor schrijven. Je kunt ervoor kiezen om gedichten te schrijven of gewoon je gevoelens te uiten op papier. Kan allemaal. Het is jouw feestje. Het helpt tegen stress omdat je je dan focust op iets visueels, met of zonder doel, en dat werkt voor steeds meer mensen.

Positieve mindset
Dit is dan het lastigste, maar wel met een duurzaam effect tegen stress: je mindset veranderen. Een positieve mindset betekent niet dat je geen slechte dagen hebt of mag hebben, het is meer dat je de situatie accepteert zoals het is en gelooft dat er zonnigere dagen zullen komen. Je begint door bijvoorbeeld een maand lang elke dag drie dingen te noemen waar je dankbaar voor bent. Dit moeten dan wel steeds andere dingen zijn. Het zit ‘m dan vooral in de kleine dingen, zoals: het feit dat je kunt lezen (wat we voor lief nemen), het feit dat je een regenboog hebt gezien en dat soort dingen. Het punt is, je dankbaar opstellen (want “wie het kleine niet eert, is het grote niet waard”). Als je dit een maand volhoudt is de kans groot dat het in je routine komt en je opeens dankbaar bent voor zoveel dingen die je eerst voor lief nam. Die positive energy is real en zo neemt stress een steeds kleinere rol in je leven.

Again, de oorzaken van je problemen verdwijnen niet, maar wél hoe je ermee omgaat. Ben je een slachtoffer of survivor? Jij bepaalt.

via GIPHY