leak-05

Dit is de online zwarte markt voor gelekte tracks

De Nederlandse rapgame (en daarmee de hele muziekindustrie) is sinds 2015 een stuk volwassener geworden. Vraag en aanbod hebben sinds de komst van applicaties als Spotify een groei doorgemaakt die voorlopig nog geen einde lijkt te kennen. Deze ontwikkeling is niet alleen in cijfers te zien, ook de cultuur ondergaat een revolutie. Circa vijf miljoen Nederlanders hebben inmiddels een Spotify account. Dat wil zeggen dat zo’n 35 procent van alle Nederlanders tussen de 12 en 80 jaar gebruik maakt van de muziekdienst.

Die groei van Spotify zie je inmiddels ook terug in de resultaten van Nederlandse rappers. Schoolvoorbeeld: New Wave. Het project heeft inmiddels al meer dan 60 miljoen streams op Spotify alleen. Om nog maar te zwijgen over artiesten als Boef die vandaag de dag in hun eentje meer dan 6 miljoen streams op een project binnenhalen. Ook het feit dat New Wave de popprijs heeft gewonnen, laat wel zien dat hiphop steeds meer invloed krijgt binnen de Nederlandse maatschappij.

Binnen de Nederlandse maatschappij zijn het overigens met name de pubers die het voortouw nemen binnen dit groeiende genre. De gemiddelde 14-jarige krijgt een hartaanval als hij Louis Vos, Boef of Sevn Alias tegenkomt in de Albert Heijn. Rap is populair in Nederland, zo populair dat mensen zelfs inbreken in tourbussen om de nieuwste projecten van SBMG te kunnen horen.

Maar niet alleen om ze te kunnen horen; maar ook om ze te kunnen ruilen. Potentiële hitjes verschijnen op YouTube in de meest marginale vorm: slechte kwaliteit, zonder professionele mix of master. Om deze reden zullen nummers binnen deze kwaliteitsnorm nooit werkelijk kunnen vliegen. Toch blijft er een onophoudelijke stroom aan tracks op het web te lekken. Sterker nog, er bestaat zelfs een YouTube kanaal dat als enige doel heeft om dit soort nummers te verspreiden. Maar hoe komt een dergelijk kanaal aan zoveel nummers die het daglicht officieel nog niet mogen zien? En wie luistert ernaar?

Whatsapp Marketplace

Het korte antwoord: de youth – en zij gebruiken WhatsApp als een online zwarte markt. Er zijn WhatsApp groepsgesprekken die geheel in het teken staan van nieuwe nummers. Belangrijker nog: die in het teken staan van het ruilen daarvan. Je kan bijna spreken van een gedigitaliseerd ruil spel. Zie het als een moderne variant van trading games zoals Pokemón, alleen in dan met auditieve bestanden. Als puber ben je tegenwoordig de man als je met het nieuwste nummer van Lil Saint aan komt. Het is een wedloop om te horen bij een groep early adopters die als eerste alles al gehoord hebben. Maar hoe gaat het dan te werk binnen zo een groepsgesprek? Gezien we niet praten over tastbare producten ligt het ruilmiddel niet voor het oprapen, maar hoe ruil je dan?

Aangezien het internet een gratis dimensie aan deze planeet heeft toegevoegd, waarin informatie gratis verspreid kan worden, was het de bedoeling dat alles beschikbaar voor iedereen moest zijn. Maar deze mensen ruilen tracks met elkaar. Dan heb je toch gewoon beide twee tracks? Noem je dat dan niet gewoon delen? En nogmaals: hoe komen deze mensen aan die ongereleasde muziek? De nummers die op Leaktunes staan boden antwoord. Tussen de comments van het kanaal stonden allemaal telefoonnummers van mensen die in die whatsapp-hussle-gesprekken wilde komen, en ik zeg je eerlijk, mij leek het ook wel wat. Dus ik gooide mijn nummer tussen de comments in de hoop dat ik ergens in zou belanden, maar het leek er niet van te komen.

Tot ik op een random ochtend wakker werd gemaakt door het getril van me telefoon. Mijn nummer was kennelijk opgepikt en ik belandde in een dergelijke groep. Ik had misschien 250 ongelezen berichtjes die inhoudslozer waren dan de troonrede. Je zou denken dat iedereen dat kon doen, maar dat was totaal niet het geval. Mensen reageerde binnen 10 seconden op elkaar en het was een digitale tornado gevuld met bullshit. In totaal namen er 256 mensen deel aan dit gesprek, tevens het maximale wat whatsapp in een groepschat toelaat.

leakgame-screenshot-1

Op een gegeven moment begon dit gesprek een rare wending te nemen – er werd niks vermeld over muziek, maar mensen dreigden wel met politie. Het ideale moment om in te grijpen.

leakgame-screenshot-2

Wat ik me toen besefte, was dat dit gesprek gewoon een grote verzameling puberaal gedrag in het kwadraat was. Jongens vielen meisjes lastig, meisjes deden alsof ze het erg vonden maar konden niet het besluit maken om uit het gesprek te stappen. De helft stookte elkaar op om negatieve dingen te doen. En dit allemaal voor klokslag 10:00 op een doordeweekse dag. Maar vanaf het moment dat ik mij liet gelden werd ik in de wereld der leaks gesleurd.

leakgame-screenshot-3

Net was het een meid die “Vos” heette, en nu is het een boy. Voor het geval je niet met die naam bekend bent, Louis aka “Vos” is een van de rappers rapt onder Wilde Westen Records uit Den Haag. In mijn ogen sprak ik nu met de ijkpersoon in dit groepsgesprek, dus deed ik wat ik denk dat een journalist moet doen, je vragen verwikkelen in een hoop gelul.

leakgame-screenshot-4
leakgame-screenshot-5

Wat opvalt is dat Louis van Wilden Westen records zijn naam vaak valt. De naam “Vos” fungeerde als een unisex-naam voor menig puber die tijdens de les stiekem op zijn/haar telefoon zat. Wat wij hier uit kunnen concluderen is dat New Wave artiesten niet per se de artiesten zijn met de meeste anticipatie. Als je naar de views kijkt van onder andere Ronnie Flex zou je denken dat al die views gegenereerd worden via zulke jongens. Maar de enige artiesten van Top Notch die ik in dit gesprek heb zien voorbij komen zijn D Double, Lijpe Mocro en anders wel iemand van SFB. Maar na deze steekproef was het even tijd om terug te gaan naar de hele bedoeling van dit gesprek, infiltreren in de leak-wereld.

leakgame-screenshot-6

En dat lukte NIET. Deze gast wilde dat ik een track naar hem stuurde via Whatsapp, is dat uberhaupt mogelijk? Daartegenover had hij ook nog is niets te bieden, dus mocht hij van mij vrolijk oprotten, en ging ik terug naar het groepsgesprek om te vinden wat ik zocht.

leakgame-screenshot-7

Wat als snel bleek was dat je aardig wat voor elkaar kan krijgen als je bluft. In eerste instantie vroeg ik om uitleg, maar niemand zit natuurlijk in dit gesprek om iets uit te leggen, ze willen gewoon nieuwe tracks. Dus deed ik maar alsof ik die had, en vanaf dat moment was ik al een stapje verder.

leakgame-screenshot-8
leakgame-screenshot-9
leakgame-screenshot-10

Twee gesprekken verder, nog bijna geen informatie (of gelekte tracks) rijker.

Maar wat wel duidelijk is, is dat dit groepsgesprek helemaal geen sense maakt. Mensen zitten in een chat waarin ze tracks delen maar in hetzelfde gesprek zitten mensen die dezelfde tracks delen met iedereen buiten dit gesprek, alleen worden hun gezien als de bad guys.. what the FUCK? Niemand, inclusief ik zelf schoot hier wat mee op, dus moest ik een nieuwe manier verzinnen om aan meer informatie te komen.

Inmiddels begon ik door te krijgen dat iedereen in dit groepsgesprek zijn doel voorbij streefde. Ook was het onmogelijk om grip te krijgen op het gesprek, omdat je te maken hebt met een gigantische vraag, maar een minimaal aanbod. Zoals deze jongen bijvoorbeeld aangeeft, dat artiesten soms iets te vrijgevig kunnen zijn met nieuwe muziek. Maar dit zullen er niet teveel zijn, sinds het een product kan zijn dat een potentiele stabiele inkomstenbron kan zijn. Met dit als nieuw perspectief was het even nadenken hoelang ik nog in dit gesprek wilde zijn. En ik weet niet hoe, maar uit het niets kwam het in me op om naar de informatie van deze chat te schakelen, en toen zag ik dat Sevn en Urbancontrol in dit gesprek zaten, en een jonge rapper uit de Bijlmer genaamd DDR.

leakgame-screenshot-11
leakgame-screenshot-12

leakgame-screenshot-13
leakgame-screenshot-14

Het is best gek om te beseffen hoeveel vraag er is naar hiphop anno 2016. Het radiolandschap zou zich rijk doen door nog meer in te haken op deze revolutie in de Nederlandse muziekindustrie. Volgens Spotify in 2015, gebruikt een op de zes Nederlanders spotify. En als 1 project 60 miljoen streams binnen kan halen, hebben we te maken met vruchtbare industrie.

Het begint erop te lijken dat de revolutie die in de begin jaren 90’ in Amerika gaande was nu in ons kikkerlandje treft. En het is met name de jeugd die dit aanvoert, en dus in de toekomst ook zal blijven aanvoeren, kijk maar naar Amerika. Artiesten die zich op het internet richting, creëren in verschillende lagen van het world wide web buzz, en op whatsapp is er dus sprake van een ware hussle. Het maakt niet uit hoe zij eraan komen, zij willen het hebben.