DSC06904

Dit is hoe Patta constant #NEWLEVELS bereikt

De afgelopen weken is het talent van PSV, Cody Gakpo, gevolgd waarbij hij ons meeneemt in zijn #NewLevels verhaal en vertelt waardoor hij zich laat inspireren – of het nou kunst, sport, muziek of fashion is – om zichzelf te pushen naar steeds weer een nieuw doel. Een van die inspiratiebronnen is het streetwear merk Patta.

Anno 2018 lijkt het misschien makkelijk om een fashion brand op te zetten, maar daar kun je je nog wel eens in vergissen. Er komt nu al heel veel bij kijken, laat staan in 2004. Pre-internet like we know it: geen social media, nauwelijks smartphones – informatie ging op ‘de ouderwetse manier’. Dat maakte dingen al lastig – al helemaal als je een fashion brand probeerde op te zetten in een cultuur die nog niet echt begon.

Dat is het verhaal van Patta. In 2004, toen hiphop cultuur in Nederland nog in de kinderschoenen stond, kwamen Edson Sabajo en Guillaume Schmidt met het idee om een sneaker store te openen in hartje Amsterdam. De definitie van #NewLevels. Vanuit Amerika werden de nieuwste sneakers naar Nederland gehaald – maar daar bleef het niet bij. Het volgende level was het beginnen met het maken van eigen kleding.

Wat begon als een paar shirtjes voor Friends & Family, werd langzamerhand één van de meest gerespecteerde streetwear brands ter wereld. Uit het kleine Amsterdam werden plotsklaps enorme waves gemaakt, die belandden aan de voeten van de grootste basketballers en om de schouders van de grootste rappers.

Edson Sabajo, mede-oprichter van Patta, legt uit dat innerlijke motivatie heel belangrijk is. Toen Patta begon, was er nog geen Amsterdamse streetwear culture en was het nog heel niche. Het leek onmogelijk om uiteindelijk uit te groeien naar een gevestigde naam in de streetwear culture, erkend door de hele wereld, maar met de juiste drive is het ze gelukt. De truc volgens Edson Sabajo is heel simpel – hij doet wat hij leuk vindt.

Ook Cody Gakpo, het talent van PSV, legt uit hoe hij dankzij fashion zichzelf elke dag omhoog tilt. Volgens hem heb je als voetballer een voorbeeldfunctie. Deze voorbeeldfunctie kan je dankzij je appearance en je looks beter vervullen: hoe beter je eruitziet, hoe sterker je in je schoenen staat.

Benieuwd naar de volledige #NEWLEVELS video? Deze bekijk je hieronder.