Ali sonka

Dit is het verhaal van de afwasser die door Noma tot partner werd benoemd

In het rijtje der legendarische bordenwassers staat Ali Sonka naar alle waarschijnlijk stipt en fier bovenaan. Hij is namelijk tot partner benoemd van een van de grootste en meest toonaangevende restaurants ter wereld; Noma.

Afgelopen vrijdag had Noma zijn laatste dag op een adres in de haven van Kopenhagen, waar zij sinds 2003 gestationeerd zaten. Op zaterdag gooide de hoofdchef René Redzepi & Co een fissa voor het personeel + eregasten, een kleine 250 peoples.  Tijdens dit festijn toonde Redzepi de toekomst van Noma met een totaalplaatje van het nieuwe restaurant dat aan het einde van het jaar op 1 december geopend wordt.

Tijdens deze aankondiging kwam ook naar voren dat het restaurant een deel van zichzelf weg gaat geven. “Het is een fantastisch nieuw project, maar wat zou het waard zijn zonder personeel?” vroeg hij zich hardop af. Voordat hij de wereld van de Gambiaan Ali Sonko op zijn kop zette met de mededeling dat de afwasser na 13 jaar trouwe dienst de eerste partner van Noma gaat worden.

Lichtelijk geëmotioneerd gaf Redzepi uitleg: “Ali is de hart en ziel van Noma. Ik denk niet dat mensen door hebben hoeveel de aanwezigheid van een persoon als Ali voor het huis betekent. De beste man lacht altijd, ongeacht hoe het met zijn 12 kinderen gaat. By the way heette mijn eigen vader ook Ali en ook hij werkte als afwasser voordat hij naar Denemarken kwam.”

Ondanks de leeftijd van 62 heeft Ali de looks en energie van een man van in de 30. In 2010 werd hij beroemd toen hij met de chefs van Noma het podium opkwam nadat het restaurant voor de eerste keer tot beste van de wereld was uitgeroepen. In eerste instantie viel zijn aanwezigheid in alle glorie niet op, was het niet dat het grote publiek er niet omheen kon toen de hele crew een t-shirt onthulde met Ali’s portret erop. De Gambiaan was na 34 jaar in Denemarken namelijk nog altijd niet welkom in Groot Britannië.

Twee jaar later, in 2012, mocht Noma de prijs opnieuw in ontvangst nemen. Omdat het papierwerk toen wel op orde kon worden gemaakt mocht Ali Sonko als afwasser het dankwoord voeren aan de wereldpers.