layers

Dit is waarom jij het altijd koud hebt

They are everywhere – de (toeristische) gekkies die jou de rillingen geven omdat ze met -10 florerend and all door de (Amsterdamse) straten een zomers outje rocken. Je geweten wordt op de proef gesteld wanneer je de korte broeken, slippertjes en hemdjes afzet tegen het idee dat jij je als ware kikvorsman in een heerlijk zweterig wetsuitje wilde hijsen om de bizarre kou te trotseren – misschien ligt het dan toch gewoon aan jou? Een lesje biologie leert ons dat er achter de grote verschillen in de beleving van onprettige temperaturen vaak een logische verklaring schuilt – denk hierbij aan gezondheid, stress en emoties.

Te beginnen met gezondheid: Mensen met over- en ondergewicht zijn gevoeliger voor kou- en warmtevlagen, echter zou het ook zomaar een onopvallende infectie, een slecht dieet of zelfs bloedarmoede kunnen zijn die jouw lichaam gevoelig maakt. Stoor jij je dus aan het feit dat jij for no reason altijd maar het koukleumpje bent, check dan even in bij je huisarts.

En dan stress: Je mocht het misschien al weten, maar stress fokt vaak echt heel je systeem op, denk aan ruzies, een hoge werkdruk, tentamens en dat soort shit. Stress heeft zo´n slechte invloed op het lichaam dat ook je temperatuur hier onder lijden kan. Even los van de stress om de stress – ben jij vaak gestrest of in paniek.. zorg dan voor ontspanning, goede vibes of een uitlaatklep in de vorm van je moeder, psycholoog of een jacuzzi van de Aldi.

Een beetje in hetzelfde straatje als stress: Ook je emoties kunnen behoorlijk invloed hebben op je beleving van warmte en kou. Zit je dus niet lekker in je vel, ben je niet helemaal stabiel of bestaat jouw dag vaak uit emotionele achtbanen? Dan zou ook dat weleens de oorzaak kunnen zijn voor die vreemde temperatuursverschillen. Depressie, verdriet en eenzaamheid gaan vaak hand in hand met het koud hebben, waar blijdschap en liefde je juist een lekker warm gevoel geven.

Naast deze deprimerende info hebben we natuurlijk ook wat tops voor je; let gewoon een beetje op jezelf, eet genoeg groente en fruit, zorg voor een snugglemaatje, draag goede kledij of hou die mindset hot hot – wanneer je het koud hebt doe je jezelf namelijk een plezier door te denken aan warmere oorden (iets met je lichaam naar je hoofd laten luisteren) – geen toerist heeft dit vooralsnog bevestigd, maar hé, logisch klinkt het wel en daarom is het in ieder geval het proberen waard toch?