images

Dit is waar de rage van laaghangende broeken vandaan komt

Vooral aan het begin van de 21ste eeuw was het een grote rage: ‘sagging’. Dit is de rage van mannen waarin ze hun broek zo laag laten zakken dat de onderbroek zichtbaar is. Misschien houd jij je nog vast aan deze trend, maar waar komt dit eigenlijk vandaan?

Uit het gevangeniswezen 

In de jaren 90 zorgden skaters en hip-hop muzikanten dat het trendy werd om met een afgezakte broek rond te lopen. Wie er voor het eerst op dit idee kwam is niet helemaal duidelijk. Er wordt gezegd dat de stijl afkomstig is uit de Amerikaanse gevangenis. Op veel plekken is het namelijk verboden om een riem te dragen omdat dit als wapen gebruikt kon worden. Hierdoor liepen veel gevangenen rond met een broek die continu afzakt waardoor hun heren boxershorts getoond werd. Uiteindelijk is deze trend overgewaaid naar Europa en de rest van de wereld. 

Om intieme redenen

Er gaat ook een andere theorie rondt. Zo wordt het in verband gebracht met de intimiteit in de gevangenis. Gevangenen zouden een afgezakte broek als code gebruiken. Als een gedetineerde beschikbaar is, dan zou hij zijn broek laag laten hangen als bijkomstig voordeel valt dit niet op voor de cipiers. Zij zien namelijk toch het gebrek aan riemen als oorzaak van de laaghangende broek. 

Zelfs Barack Obama sprak zich uit 

Door veel mensen werd de laaghangende broek als ultieme modemisser gezien. In het altijd al wat preutse Amerika werd er dan ook fel gereageerd op de nieuwe rage. Zo werd het lokaal verboden op scholen, openbaar vervoer en door vliegmaatschappijen. Deze wetten worden streng nageleefd want ook miljonairs ontkomen hier niet aan. Zo werd de zanger van Green Day, Billie Joe Armstrong verwijderd uit een vliegtuig vanwege zijn laaghangende broek. Zelfs Barack Obama gaf zijn mening en hoewel hij het verbieden van de trend tijdsverspilling vond, sprak hij de jeugd vermanend toe op de in zijn ogen onaantrekkelijke kledingstijl.