maxresdefault (18)

Dit is waarom alle muziek tegenwoordig op vrijdag uit lijkt te komen

Als je wel eens muziek luistert dan is het je misschien wel opgevallen; als je een die-hard fan bent dan is het onmisbaar: alle muziek lijkt tegenwoordig op vrijdag uit te komen. Albums, videoclips, EP’s en losse tracks; allemaal lijken ze op de laatste dag van de werkweek te verschijnen.

Dat is ook zo. Ken je die playlist op Spotify, ‘New Music Friday’? Dat is niet alleen een catchy naam, het is de officiële benoeming van het fenomeen dat in 2015 werd geïntroduceerd. Toen sprak de hele muziekindustrie met elkaar af dat nieuwe muziek vanaf dan op vrijdag uitgebracht zou worden. Maar waarom?

Het simpele antwoord: digitalisering. Uit meerdere onderzoeken bleek dat mensen het liefst op vrijdag en zaterdag naar nieuwe muziek luisteren. Met de opkomst van streamingplatformen was het belangrijk om alles gestroomlijnd te laten verlopen, waardoor voor de vrijdag werd gekozen.

“Music fans live in the digital world of today,” zei het hoofd van IFPI, Frances Moore. “Their love for new music doesn’t recognise national borders. They want music when it’s available on the internet — not when it’s ready to be released in their country. An aligned global release day puts an end to the frustration of not being able to access releases in their country when the music is available in another country.”

Daarnaast dient het nog een ander doel: in veel landen lopen hitlijstnoteringen van vrijdag – vrijdag. Als een track dus op maandag wordt uitgebracht in plaats van vrijdag, tellen de streams maar 4 dagen mee in plaats van 6. Veel artiesten zijn er dus gebaat bij om hun muziek op vrijdag uit te brengen zodat deze zo hoog mogelijk in de noteringen komt.

The Thursday Movement

Er is echter een tegengeluid: steeds meer artiesten kiezen ervoor om hun muziek op een andere dag uit te brengen; Lijpe bracht onlangs zijn ‘Zandloper’ album uit én kreeg het alsnog voor elkaar om op #1 binnen te komen. Veel artiesten kiezen echter voor de donderdag. Zij geven minder om ‘first week sales’ maar willen juist onderscheidend zijn.

maxresdefault (18)

Want, let’s face it – de vrijdag is overkill. Sinds 2015 is het releasen van muziek nóg makkelijker geworden, waardoor er tegenwoordig ontzettend veel muziek uitkomt. Echt, ontzettend veel. Neem bijvoorbeeld vandaag: als wij de voor BALLINNN’ relevante muziek allemaal willen coveren, zouden dat op dit moment van schrijven 26 artikelen zijn. 26. Het daarvan beluisteren is een dagtaak.

Daarom kiezen veel artiesten voor donderdag. Zij sacrificen hun chart-positie om meer unieke luisteraars te genereren. Major labels en streamingplatformen zijn er echter niet blij mee – zij willen liever dat alles volgens het systeem gaat. Het is echter tof om te zien dat steeds meer artiesten daar maling aan hebben en muziek uitbrengen zodat het daadwerkelijk beluisterd en gewaardeerd kan worden, in plaats van one of many te zijn.