tired

Dit is waarom de een wel goed presteert op weinig slaap en de ander niet

Misschien dat je je al afvroeg waarom jij er na een avondje stappen, de volgende ochtend op school bijligt alsof je het leven niet meer aan kan. Dit terwijl je vrienden het prima aan lijken te kunnen. Nou, blame je genen maar want uit onderzoek blijkt dat het daar aan ligt of je tegen weinig slaap kan of niet.

Het gaat om het gen ‘DRD2’. Mensen met een bepaalde variant van deze gen kunnen beter tegen slaaptekort. Zij scoren op denktaken waarbij geïmproviseerd moeten worden beter dan mensen zonder dit specifieke gen.

Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken naar de invloed van slaap op het informatieproces in de hersenen. Ze lieten mensen een twee keer een denktest maken waarbij ze verschillende letters bekeken op de computer. De proefpersonen moesten op de rechter muis klikken als zij achter elkaar een a en een x op het scherm zagen. Als ze een combinatie van letters zagen, moesten ze op de linker muisknop drukken. De ene keer deden ze de test op een goede nachtrust en de andere keer op een korte nacht.

Hieruit bleek dat mensen die over de speciale variant van het gen ‘DRD2’ beschikte, er geen enkel verschil tussen de tests te zien was. Bij de personen met het ‘gewone’ DRD2-gen was er een duidelijk verschil te zien: zij maakten aanzienlijk meer fouten wanneer ze minder geslapen hadden.

Bron: Want