864x486 (5)

Dit zijn de hoogtepunten van het debat gisteravond

De stembussen zijn geopend en steeds meer Nederlanders brengen hun stem uit – toch zijn er ook nog pittig wat twijfelaars. Om de laatste mensen over de streep te trekken organiseerde de NOS ‘het debat’ waarin vrijwel alle lijsttrekkers met elkaar in debat gingen. FunX verzamelde drie hoogtepunten hieronder.

KLAVER VS RUTTE
Jesse Klaver (GroenLinks) debatteerde met premier Mark Rutte (VVD) over de deal die is gesloten met Turkije om de vluchtelingencrisis op te lossen. Rutte vindt dat het beleid van GroenLinks veel te genereus is voor vluchtelingen. Maar Klaver is er niet trots op dat er door deze deal minder vluchtelingen naar Europa zijn gekomen.

“Arbeidsmigranten moeten we tegenhouden, maar vluchtelingen dienen wij op te vangen. Wat we zeggen tegen de mensen in Syrië is: u mag vluchten, maar u kunt geen kant op, want alle grenzen zitten dicht en dat is het gevolg van die Turkije-deal.”

ASSCHER EN WILDERS BOTSEN
Lodewijk Asscher (PvdA) en Geert Wilders (PVV) debatteerden over de stelling: Nederland is van ons allemaal. Asscher reageerde fel tegen Wilders.

“Ik zal nooit accepteren dat de verplegers in het ziekenhuis met een hoofddoek, die de mensen liefdevol verzorgen, door u beledigd worden. Want, ja die horen bij Nederland. Nederland is van ons allemaal en iedereen die zijn best doet. Iedereen die door u beschimpt wordt, heeft meer fatsoen in zijn pink dan u en uw hele fractie.”

PECHTOLD VINDT DAT BUMA RADICALISEERT
“Voor de veiligheid van Nederland zijn harde maatregelen nodig”. Sybrand Buma (CDA) debatteerde daarover met Alexander Pechtold (D66). Buma wil dat het in Nederland de regel wordt dat mensen maar één nationaliteit mogen hebben. Ook vindt hij dat mensen die zich niet aan de Nederlandse normen en waarden houden, Nederland moeten kunnen worden uitgezet. Pechtold vindt dat Buma hierin doorslaat.