Ronnie Flex ode

Dit zijn de meest underrated tracks van Ronnie Flex

Ronnie Flex lijkt aan de vooravond van het releasen van zijn tweede album te staan. Zijn vorige plaat, ‘De Nacht Is Nog Jong, Net Als Wij Voor Altijd’, is inmiddels al bijna drie jaar oud en in die tijd is krankzinnig veel gebeurd. Korte samenvatting: Ronnie Flex is uitgegroeid tot één van de grootste artiesten die Nederland kent.

In die jaren kreeg Ronnie bakken met kritiek over zich heen en heeft hij tal van tracks uitgebracht. Veel van die tracks zijn ontploft, maar een groot gedeelte van de tracks heeft nooit echt de shine gekregen die ze verdienen. Jammer, want het zijn juist die tracks die de genialiteit van Ronnie het meest blootstellen.

Dit zijn de, volgens ons, meest underrated tracks van Ronnie Flex.

Ronnie Flex – ‘Dagen on Deck’

‘Dagen on Deck’ is afkomstig van Ronnie’s ‘Pocahontas’ EP. De single ‘Pocahontas’ was een enorme happening, maar daardoor sneeuwde de rest van de tape enigszins onder. R&B Ronnie maakte hier echt zijn intrede, in tegenstelling tot de poppy Ronnie de bekend is bij het grote publiek.

ADF (Alleen Du Fam).

Dat Ronnie geïnspireerd is door de drill scene in Chicago is geen geheim. Ronnie gaat zo lekker op Chiraq dat hij het ‘OTF’ (Only The Fam) dat gebruikt wordt door Lil Durk vrij vertaald heeft naar ‘ADF’ (Alleen Du Fam). Ronnie’s alter-ego, Flonti Stacks, is één van de beste trappers die Nederland rijk is. Dat hoor je ook terug op ‘ADF’.

Wacht en Zeur ft. Mafe

Van trap naar pure R&B. Met mede lefensman Mafe kwam in 2014 de track ‘Wacht en Zeur’ uit. De track was afkomstig van de ‘Zusje’ EP en is misschien wel Ronnie’s hardste R&B track ooit. Ronnie klinkt hier als ‘The Dream’ in zijn beste dagen – een underrated classic.

‘Wat Niet Wat Wel’

Volgens Lil Kleine is ‘Wat Niet Wat Wel’ de realest pokoe van zijn beste vriend. Op deze track horen we een Ronnie die straight up bars spit, dat is iets wat we niet heel vaak horen. Op deze track laat Ronnie zien dat hij daadwerkelijk kan spitten. Waar er altijd veel kritiek is geweest op zijn lyricale vermogen, horen we hier Ronnie op zijn lyricaalst.

In een Jet.

Tot slot: In een fucking Jet. Misschien wel de domste trap pokkoe (inclusief clip) ooit gemaakt in Nederland. Op een geniale productie van Boaz v/d Beatz laat Ronnie zijn inner Chief Keef los, domme raps, domme beat, domme clip. Grappig is, dat waar Ronnie op bijna al zijn clips meer dan een millie views heeft, blijft deze track steken op 8 ton. Onacceptabel.

Overige honorable mentions:

Weiland Eiland

Regen in de tuin

150 BPM

Op de maan staan

Snitchen is niet mijn lifestyle