televee

Dit zijn de verschillende emoties die je ervoer wanneer de TV het klaslokaal ingereden werd

That feeling when… de TV je klaslokaal ingereden werd vroeger op de basis-, of middelbare school. Dat hele spectrum aan emoties is bijna niet te beschrijven, toch gaan we een poging wagen, want het de herinneringen zijn te mooi om onbesproken te laten.

Schooltv-televisie

Deze rollercoaster van emoties doorliep je wanneer de TV klaarstond of het lokaal werd ingereden:

Uitzinningheid
juichen!
Juichen! Met de hele klas, als de TV al klaar stond als je het lokaal binnenkwam. Of misschien nog wel beter; je zat al in het lokaal en de juf/meester reed de TV op een handig, rijdbaar meubel naar binnen. Even niet leren hoe fotosynthese ontstaat maar lekker een filmpje kijken met z’n allen.

Ontspanning
Ontspanning
Van uitzinnig naar ontspannen, real quick. Je wist: er hoeft de komende 1 tot 2 uur even niks gedaan worden behalve achterover zitten en kijken naar welke video de leerkracht zo in de TV/video-combinatie gaat stoppen.

Spanning
videoband
Daar begint de spanning dan weer toe te nemen. Want welke video heeft de bewuste juf of meester uitgekozen? Wordt het een Disney, iets van Floris en Sindala, Space Jam? Óf gaat deze leraar/lerares voor een educatieve film over Nederlandse grondtypen (klei, veen, turf, etc.) waarmee hij/zij het riskeert alle waardering van de klas in één klap te verliezen?

Nu kan het één van twee kanten opgaan: 1. de leraar heeft de juiste keuze gemaakt, of 2. de leraar heeft niet de juiste keuze gemaakt.

1. Tevredenheid
tevreden
Jawel, de juf heeft goed gekozen en is, afhankelijk van in welke groep/klas je zit, gegaan voor Matilda, Babe of Freedom Fighters. En dus heerst er tevredenheid in de klas, worden de gordijnen netjes dichtgedaan, gaan vrienden bij elkaar zitten en wordt er op play gedrukt. Laat maar draaien die band.

2. Zware teleurstelling
Head in Hands
Ze zaten ertussen: van die leraren die het kijken van een film alleen acceptabel vonden als die film een educatief doel diende. Daar zat je dan: emotioneel uitgeput door het palet aan gevoelens dat de TV bij je had losgemaakt om uiteindelijk gedesillusioneerd te gaan kijken naar een film van School-TV over Zeeland en de Deltawerken.