spyro-the-dragon-usa

Dit zijn zonder twijfel de beste Playstation 1 spelletjes ooit

Voor veel mensen was de originele Playstation de eerste aanraking met gamen. Ja, je had misschien de Super Nintendo van je grote broer of was een keer in een spelhal geweest maar de PS1 was de inleiding voor het moderne gamen. Alles was opeens 3D – verdwijnen in een fantasiewereld was nog nooit zo makkelijk.

Daarom blikken wij even terug naar the best to ever do it. De beste games aller tijden op misschien wel de beste console aller tijden.

Tony Hawk’s Pro Skater 2

Laten we dan maar meteen beginnen met de GOAT. Tony Hawk’s Pro Skater 2 was een game bedoeld voor skaters, maar bereikte een veel grotere doelgroep dan dat. Zelfs mensen die 0 affiliation hadden met skaten speelden de game, die alle aspecten van een moderne game perfect beheerste.

Worms Armageddon

Een andere klassieker, die vooral favoriet was bij kids met broertjes/zusjes. Er is niks bevredigender dan de worm van je broertje opblazen met een schaap (ja, echt).

Parappa the Rapper

Veel uitdaging zat er niet in, maar Parappa heeft de weg geplaveid voor games als Guitar Hero. Plus, even een aspirant rapper zijn die daadwerkelijk ook iets bereikte was een jongensdroom came true.

WipeOut XL

Het was dan misschien niet zo deelbaar als Mario Kart op de N64, maar WipeOut XL was een game op zich. Voor veel mensen kwam de eerste aanraking als demo (toen je nog demo-dics voor je Playstation kon krijgen) en eenmaal in bezit, was je hooked.

Spyro the Dragon (trilogy)

Spyro was het antwoord van Playstation op Nintendo’s Mario. Misschien lukte dat niet qua personality en durability, maar man – Spyro was legendarisch. Het type spel dat je meerdere keren huurde bij de videotheek, voordat je hem uit frustratie maar zelf kocht. Het beste eraan? Er is een hele trilogie van.

Crash Bandicoot

Nog een legendarische trilogie: Crash Bandicoot. Hoe dit spel onze aandacht constant vasthield weten wij ook niet – het was linear en herhalend maar toch was het een magische ervaring.

Metal Gear Solid

Er kan er maar één de beste zijn en dat is, ongetwijfeld, Metal Gear Solid. De game was zijn tijd ontzettend ver vooruit en haalde het absolute maximale uit de Playstation. Terugdenkend aan bepaalde levels krijgen we nu, anno 2017, nog steeds een halve paniekaanval.