Dopebwoy2

Dopebwoy kan meer dan een hitje maken

Als in de Verenigde Staten de hiphopgroep Migos wordt ingeschakeld om het nieuwe volkslied te bedenken, dan zou de Nederlandse rapper Jordan Jacott aka Dopebwoy de nieuwe Dichter des Vaderlands moeten zijn. Zijn bekendste woorden zijn sinds afgelopen zomer gemeengoed geworden:

“Ik ben lit, planga van Cartier
Da’s nog niks, brakka van Balmain”

Maar de producerende rapper (of rappende producer) wil meer. Onlangs bracht hij het vervolg op de hitsingle van afgelopen zomer uit: ‘Afstand’. Wij spraken de Almeerse artiest over het ongelofelijke succes van ‘Cartier’, kiezen tussen rappen en produceren en de toekomst van de pas 23-jarige Dopebwoy.

Ton of een ton?
Wie Dopebwoy al langer dan vandaag volgt, weet dat Cartier niet zijn eerste en enige wapenfeit is in de Nederlandse hiphopscene. Cartier ging drie keer platina. Maar de Almeerse rapper heeft al eerder platen in de wacht gesleept zowel als producer als rapper.

Gouden en platina platen binnenhalen is niet voor iedereen weggelegd. Dat Dopebwoy muziek zou gaan maken, dat was wel al snel duidelijk. “Eigenlijk had ik geen keus. Mijn moeder zingt en m’n vader is dj.”

‘Ik heb liever een ton dan een ton volgers’

Toch droomde de kleine Dopey van andere dingen dan miljoenen views halen op Youtube: “Ik had altijd gedacht dat ik profvoetballer zou worden,” Jordan voetbalde in de jeugdselectie van Almere City FC. “Maar dan ga je naar de middelbare school en kom je met nieuwe dingen in aanraking. Zoals feestjes. Op de basisschool heb je dat niet.”

img174

Het gebeurde allemaal op hetzelfde moment dat Dopebwoy van zijn oom het muziekbewerkingsprogramma Reason kreeg. Terwijl hij thuis de eerste dingetjes leerde van produceren, kreeg hij op school muziekles. “Dat was wel stiff. Daarna ben ik naar een brassband gegaan, daar zaten meer young boys.”

Toch is de wereld van de drums in de brassband nog een hele andere dan de uitgaanswereld waar Dopebwoy zich nu in begeeft. Iemand die daar een grote rol in heeft gespeeld, is zijn vader. “Hij was bubbling-dj en is de reden dat ik nog steeds bubbling maak.” Het was ook zijn vader die het succes van zijn eerste gouden plaat ‘Selecta’ al vroegtijdig herkende. “Hij hoorde de beat en zei: dit is het.”

Avalon
Via zanger Zefanio belandde hij in de studio’s van Avalon, het muzieklabel van Jayh Jawson. “Eindstand komt Jayh zelf binnenlopen.” Dopebwoy laat hem de beat die zijn vader goedkeurde, horen, Jayh springt erop en het nummer wordt met de clip op het Youtubekanaal van Avalon gegooid. “Eigenlijk zou het een track voor mij alleen zijn, maar in deze game haal je niet als je het alleen doet.”

Na het meewerken aan singles van verschillende Avalon-artiesten, brengt Dopebwoy in maart van vorig jaar hier zijn debuut-EP ‘Nieuw Goud’ uit, enkele maanden voordat ‘Cartier’ op het internet verschijnt.

‘Dit was sowieso niet de eindbestemming’

De melodie van Cartier bedacht Dopebwoy onder de douche. “Daar heb ik de raarste inspiratie”. Oorspronkelijk bedoelt voor SBMG, maar daar kwam die niet terecht. “M’n ep was net gedropt. Dus het was de vraag: óf nog een track van de ep uitbrengen of we doen een nieuwe. Het was bijna zomer en het is lastig om de track de zomer in te krijgen.”

Al snel nadat zijn Cartier op Spotify en Youtube belandde, kreeg Dopebwoy door dat de single toch wel eens succesvol kon worden. “Alleen die teaser had me al 5.000 volgers gegeven.” Een half jaar later is de video op Youtube bijna 17 miljoen keer bekeken, tikt-ie op Spotify de 21 miljoen aan en op schoolpleinen in Nederland kan je de woorden ‘Ik ben lit’ roepen en in 99% van de gevallen ‘planga van Cartier’ terughoren.

img178

“Cartier heeft veel veranderd. Selecta was een hit maar ook weer geen hit”, vertelt de 23-jarige rapper en producer. “M’n CV is wat serieuzer.” Inmiddels heeft Dopebwoy een vervolg op Cartier: ‘Afstand’. “Afstand is same shit. Ik zeg zelfde dingen maar het is gewoon een andere track.” Wat er na de release van Afstand uit moet komen, daar begint het volgens Dopebwoy pas interessant te worden.

“Dit was sowieso niet mijn eindbestemming. Eindstation is ook niet het plafond. We kunnen het plafond doorduwen,” op de nieuwe ep, die ergens in de komende maanden of zelfs weken uit moet komen, wil hij meer invloeden uit het trapgenre: “Totaal anders dan Cartier of Selecta. Ze gaan schrikken van deze.”

95%
Die ep is inmiddels op ’95%’. “Op mijn vorige EP hoorde mensen dat ik liedjes kon maken. Op de nieuwe gaan mensen mij leren kennen. Je gaat die fashionshit en die clubshit horen. Maar nu komt er van mijn kant ook iets meer persoonlijks.”

Fans die zijn vorige EP ‘Nieuw Goud’ hebben geluisterd, konden dit misschien zien aankomen. Hier staan clubbangers op als ‘Tranquilo/Doe Relax’ en ‘Binnen Met M’n Boys’ samen met Josylvio op, maar als de EP bijna op zijn eind loopt, is daar ook nog Eerste Helft samen met Cho. Geen refrein, geen poespas – alleen maar bars. “Op de nieuwe EP komt meer Tweede Helft,” aldus Jordan.

Voor de aankomende single hoopt Dopebwoy ook ‘meer respect te krijgen’. “Die track gaat alles overhoop gooien.” Dopebwoy wil de Nederlandse muziekgeschiedenis in gaan. “Dat mensen over twintig jaar zeggen: wist je nog Dopebwoy?” Misschien rare woorden voor iemand die op zijn vorige EP nog ‘Het is all about the money ik wil geen shine’, zei. Iets wat Jordan als anonieme producer nog wel kon zeggen, maar wat na de afgelopen zomer wel lastig wordt. Hoewel hij bij het grote publiek nu misschien bekend staat als rapper, blijft zijn motivatie hetzelfde. “Ik heb liever een ton dan een ton volgers.”

Tekst: Joost Baumgardt
Foto’s: Vincent King