Schermafbeelding 2018-01-12 om 13.42.23

Dresscode van Iran is minder streng geworden

De vrouwen in Iran zijn een stapje dichterbij gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de samenleving. De politie van Iran mag vrouwen die zich niet aan de strikte regels rondom de dresscode houden niet meer oppakken en vervolgen.

De islamitische kledingvoorschriften bestaan al sinds 1979 en worden op agressieve manier nageleefd. De moraal politie, zoals ze genoemd worden, brengen overtreders van de dresscode naar de politie. De familie wordt dan ingelicht en die zijn dan verplicht geschikte kleding te komen brengen. De liberale jeugd heeft altijd de grens opgezocht door losse hoofddoeken te dragen die niet alles bedekken en door nagellak te dragen.

Deze week heeft er daarentegen een verandering plaatsgevonden. De politie kwam met een officieel statement waarin bekend werd gemaakt dat ze zachter op zullen treden tegen overtreders van de dresscode. “Those who do not observe the Islamic dress code will no longer be taken to detention centers, nor will judicial cases be filed against them,” zei Hossein Rahimi van de Teheraanse politie.

Alhoewel het mogen rocken van een korte broek gezien kan worden als een overwinning, moge het wel duidelijk zijn dat er nog steeds gevolgen aan kunnen zitten. Geen arrestatie, maar wel een verplichte cursus over de islamitische dresscode. Bij vrouwen die vaker “de fout ingaan” kunnen alsnog juridische stappen genomen worden.

Beetje bij beetje is vooralsnog beter dan geen vooruitgang, toch?