belly-body-calories-diet-42069

Een kijkje naar het perfecte vrouwenlichaam door de jaren heen

De vrouw; het meest elegante, sierlijke en adembenemende schepsel ter wereld is misschien wel de meest geobjectiveerde, geadoreerde en meest besproken verschijning van allemaal. Door de tijd en evolutie heen is de vrouw zo vaak onderhevig geweest aan verschillende criteria en veranderingen waardoor we onszelf af moeten vragen wat de natuur nou eigenlijk van ons wilt.

We kunnen er niet omheen om te stellen dat het tegenwoordig allemaal draait om die juicy, voluptueuze en vruchtbare booty  – everybody is working their ass off just to get that. Natuurlijk is de trend om gezond te zijn hier volledig leidend in, duh. Echter was er ook een tijd voor alle healthguru’s en fitgirls, een tijd waarin het perfecte vrouwenlichaam zo’n beetje om het decennium een wijziging kreeg; van curvy naar dun tot juist brede schouders en weinig heupen. Vandaar dat Leo Delauncey het schoonheidsideaal in de Westerse wereld van de afgelopen eeuw illustreerde.

1910-1919: Een wespentaille en aanwezige curves

Het perfecte vrouwenlichaam was in deze tijd algemeen lang, slank en overwegend curvy, voor die perfecte shape bood een korset vaak uitkomst. Camille Clifford werd in dit tijdperk gezien en aanbeden als vrouwelijke adonis.

1920-1929: Slanke benen en gestroomlijnd figuur

De hippe ‘flapper dress’ legde in deze periode het accent op de benen. Het korte vormloze rechte jurkje was toonaangevend voor de tijd waarin het perfecte lichaam slank en gestroomlijnd moest zijn, niemand die destijds kwijlde om een beetje heupen of borsten.

1930-1939: Return of the curve

In 1930 was de economie weer een beetje boomin’ waardoor mensen wat meer geld hadden om beter te eten. Logischerwijs werd het ideale vrouwenlichaam weer ietsje meer curvy en voller.

1940-1949: Een smalle taille en slank figuur

De tijd van oorlog; ook vrouwen waren veel in beweging – zo fietsten en liep zij overal naartoe waardoor ze over het algemeen een fit en slank postuur onderhielden. Om de mannen na hun uitzending op de perfecte manier terug te verwelkomen werd er een riem gedragen die de taille flink benadrukte.

1950-1959: Domination of the curve

De 50’s werden gedomineerd door iconen als Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor. Met hun zandloperfiguur, borsten en billen waren zij het boegbeeld voor de perfecte vrouw.

1960-1969: Short en skinny

Na het tijdperk van de curves werden de shawty’s geblessed. Toentertijd wilden vrouwen weer kleinere borsten en heupen voor die kleinere modebewuste outjes. Denk hierbij vooral aan Twiggy, die petite is en een recht en dun lichaam heeft.

1970-1979: Lang en slank, met brede schouders en smalle heupen

Rondingen maakten al snel weer hun comback dankzij de komst van vrouwen in Abba en actrice Farrah Fawcett – zij waren super slank op een iet wat natuurlijke manier.

1980-1989: Lang, afgetraind en onmogelijk lange benen

Dit was de tijd van de opkomst van afgetrainde, lange, super fitte vrouwen – ook wel supermodellen.

1990-1999: Dun en androgyn

Het ideale figuur was hier best androgyn, plat en recht; modellen als Kate Moss prijkten destijds zonder aanwezige billen en heupen op de catwalk. Androgyn = een persoon die zich niet wenst te conformeren aan de tweedeling man-vrouw.

2000-2010: Tanned, fit & “Healthy”

Van modellen naar popsterren – alle 90’s girls keken op naar popsensaties Britney Spears en Christina Aguilera. Zij hadden een strak, afgetraind en getanned lichaam waardoor het perfecte lichaam gezien werd als gezond.

2010-nu: Bootylicious

Fake or not, maar curves zijn tegenwoordig de standaard. Op Social Media domineren de Kim Kardashian’s, Kylie Jenners of Iggy Azalea’s met ongelofelijke curves en een taille die vijf maten kleiner is. De game wordt bepaald door genen, anglegames en strakke fitnessregimes.