23467424_1964858223541396_9100953035093918777_o

Encore staat al vijf jaar on top

Encore bestaat dit jaar 5 jaar. Hoogste tijd om even het fenomeen Encore onder loep te nemen, want een fenomeen is het onderhand zeker. Een begrip binnen- en buiten Amsterdam, met honderden succesvolle edities achter de rug.

Encore begon vijf jaar geleden met een ambitieus plan: één van de grootste poptempels van Amsterdam wekelijks transformeren tot de grootste hiphop clubnacht van het land.

Dat doen was al ambitieus, dat vijf jaar volhouden is een prestatie waar je ‘u’ tegen zegt. Zeker als je bedenkt dat Encore inmiddels véél meer is dan een clubavond. Zo organiseren ze elk jaar een festival, hebben ze een wekelijks radio blok op FunX, halen ze grote artiesten naar Nederland en zijn ze een platform voor veel nieuw talent met hun Encore Freshmen project.

Tegenwoordig zijn er veel feestjes die het moeilijk hebben met de heftige concurrentie. Voor deze feesten is aanhaken of afhaken. Terwijl in de Melkweg Encore elke zaterdag avond nog steeds poppin’ is. Wat Encore zo goed maakt is het feit dat de clubnacht niet gaat om het beoordelen van elkaars outfit, maar om het losgaan op de betere hiphop en R&B in brede zin. Tijdens Encore draait het om meer. Meer kwaliteit, meer gezelligheid, meer muziek en meer verrassingen. 

Die mentaliteit zette zich vier jaar geleden door tot een festival, inmiddels uitgegroeid tot een internationaal begrip. Over de jaren heen verschenen onder andere Tory Lanez, Pusha T, Rae Srummerd, DJ Mustard, A$AP Ferg, Kehlani, MHD, Fetty Wap, Migos en Joey Badass op het festival. Naast de buitenlandse artiesten was er op Encore altijd plek voor Nederlandse en Belgische artiesten – vrijwel alle grote namen uit Nederland hebben welleens op Encore gestaan.

Yachty_Amsterdam_18

Naast al het Festival geweld in de zomer, haalde Encore ook altijd artiesten naar de Melkweg voor optredens. Onder andere mannen als Nipsey Hussle,  August Alsina, Pusha-T, Yung Lean werden door Encore naar Amsterdam gehaald. Ook heeft Encore ook een oor en oog voor buitenlands talent. Zo was bijvoorbeeld Lil Yachty zijn eerste optreden in Nederland gefixt door Encore.

Daarnaast, niet geheel onbelangrijk, is BALLINNN’ ontelbaar vaak aanwezig geweest bij Encore. Om een zaal te hosten tijdens een crazy NYE festijn, bijvoorbeeld. Of om onze verjaardag te vieren. Of, recentelijker, een kraan te transformeren tot een huisfeestje op Encore Festival.

Vijf jaar lang dusdanig aanwezig zijn in het Nederlandse uitgaansleven moet gevierd worden. Op 1 december gaat Encore dat ook doen, met hun grootste indoor evenement ooit: ze nemen namelijk de AFAS Live over. Uiteraard tjokvol met DJ’s die je gewend bent van Encore, maar ook met live-acts. Wat dacht je bijvoorbeeld van de heetste vrouwelijke artiest van het moment, Cardi B? Zij komt langs, net als o.a. Ronnie Flex en Sevn Alias.

Het spektakel in de AFAS Live gaat vijf jaar lang Encore in één avond zijn – iets waar je bij moet zijn dus. Tickets haal je via Ticketmaster, 1 december noteren in je agenda moet je zelf doen. Zien we je daar?

Beeld Lil Yachty: Ali Mousavi