Equalz_8816-2

Equalz is nog niet doorgebroken

Rotterdam heeft zich al sinds de dagen van de Sluipschutters bewezen als vruchtbare grond voor Nederlandse hiphop. De keiharde hooliganrap van begin 21e eeuw is tegenwoordig niet meer de enige hiphopsoort die in de Maasstad te vinden is.

Wie namelijk ook al enige tijd muziek maken en uit Rotterdam komen maar misschien minder bekend bij het grote publiek, zijn de vrienden Stylez en Alwaysbizzy die samen al bijna 10 jaar muziek maken onder de naam Equalz. Onlangs verscheen Reloaded, het vervolg op hun debuut-ep ‘Update’. Wij spraken de jongens over doorbreken, Youtubeviews en werken met Cho en Adje.

We worden nu pas erkend voor onze muziek’

Brandel Drenthe en Navharony Wolff, zoals Alwaysbizzy en Stylez heten, leerden elkaar al zo’n 10 jaar geleden kennen op het Thorbecke-college in Nieuwerkerk aan den IJssel. Als brugpiepers kwamen ze bij elkaar in de klas op een school waar extra aandacht voor sportactiviteiten is. “Ik voetbalde bij de amateurs van Feyenoord,” vertelt Bizzy.

Stylez voetbalde ook. “Maar niet serieus,” vertelt hij. De extra sportlessen die de school aan studenten aanbood, was niet aan de beide heren besteed. “Wij waren meer bezig met muziek,” vertelt Bizzy.

Al vroeg begonnen de jongens met muziek maken. Toen ze nog niet halverwege de middelbare school waren, brachten ze hun eerste mixtape ‘Fame & Succes’ uit en niet veel later komt daar ook de tape: ‘Equalz op je Skerm’. Beiden waren redelijk succesvol in de toen nog kleine, vooral Rotterdamse scene waar op dat moment ook Broederliefde flink aan de weg aan het timmeren is. Er ontstaan samenwerkingen tussen de jongens van Broederliefde uit Rotterdam-West en Alwaysbizzy en Stylez uit de Rotterdamse wijk Zevenkamp in Rotterdam-Oost.

“Wij zijn zeker trots op Broederliefde,” vertelt Stylez. “Ook omdat we tot de dag van vandaag nog steeds goede vrienden zijn.”

‘We hebben niet het idee dat we doorgebroken zijn’

Om Broederliefde kun je vandaag de dag niet meer heen, toch zal de naam Equalz bij minder mensen een belletje doen rinkelen. Dat terwijl videoclips van de jongens uit die tijd niet onsuccesvol waren. De track ‘Zo Nice’, samen met Jerr uit Broederliefde kwam in de zomer van 2013 online en heeft inmiddels bijna 5 miljoen views. Maar ook ‘BYEBYE’, die een paar maanden na ‘Zo Nice’ uitkwam heeft inmiddels 6,3 miljoen views op Youtube.

Toch, zo zegt Stylez zelf ook, worden de jongens nu pas vaak herkend op straat en in de club. “We krijgen nu veel meer erkenning voor onze muziek.” Waar dat precies aan ligt, weten de jongens ook niet hoewel Bizzy wel een idee heeft. “We hadden ook niet echt heel veel muziek uit. Het waren letterlijk drie nummers die aansloegen.”

In die tijd deden de jongens nog alles zelf. “Van clips financieren tot uitbrengen,” vervolgt hij. “Een ep uitbrengen is nogal een grote stap. Om dat met ons tweeën te doen leek ons niet echt verstandig.”

Jonna Fraser
Inmiddels is er veel veranderd. ‘Reloaded’ is al weer de tweede ep die de jongens uitbrengen bij label Artsounds. Afgelopen zomer lieten ze bezoekers van alle urbanfestivals hun hit ‘Casablanca’ al meezingen, afkomstig van ‘Update’, hun eerste project bij de platenmaatschappij.

Het was het eerste wapenfeit van de jongens bij Artsounds, een label waar ze via Noahs Ark-rapper Jonna Fraser bij belandden. “We hadden destijds een videoshoot met Jonna”, vertelt Stylez. Voor wie nu Youtube aan het doorkammen is, bespaar jezelf de moeite; de video kwam nooit uit. “Jonna had al contacten bij Artsounds en gaf daar aan dat wij wel lekker bezig waren.”

Persfoto 2

Van het een kwam het ander en zo was daar na het jarenlang af en toe releasen van tracks opeens een label dat met de jongens aan de slag ging. “Zij boden hun studio aan,” vertelt Stylez. “Toen konden we ook echt de plannen die we in ons hoofd hadden uitwerken.”

Het succes van ‘Update’ en dan vooral van de hitsingel ‘Casablanca’ zorgde voor het droppen van ‘Reloaded’ daarom wel voor wat spanning bij de jongens.

Eendagsvlieg
“Eng is het niet, maar je bent er wel mee bezig,” vertelt Stylez. “Je wil niet als eendagsvlieg gezien worden.” Een nieuwe hitsingle die de zorgen van de jongens wegnam, kwam er al snel in de vorm van ‘Op de weg’ samen met Cho en Adje.

“Begin dit jaar hadden we een clipshoot met Gers Pardoel en Cho was daar ook. Hij had een kleine studio opgezet en toen hebben we gewoon een paar beats uitgekozen en dachten we van ‘aye misschien moeten we hier iets op doen. Uiteindelijk hadden we niet echt veel tijd meer,” vertelt Alwaysbizzy. Eenmaal in Nederland, zochten ze opnieuw contact met elkaar.

“We hadden nog een ander nummer met hem, die zouden we gewoon afmaken, maar daar kwamen we niet uit. Toen liet Architrackz nog een paar beats horen waaronder ‘Op de Weg’. Stylez komt met het refreintje en Cho had al bars maar Adje was toevallig erbij en hij voelde gelijk die vibe.”

Inmiddels is de clip van ‘Op de weg’ op Youtube bijna 6,5 miljoen keer bekeken en tikt-ie op Spotify bijna de 16 miljoen aan. Maar Equalz zit niet stil. Voor het volgende, officiële album ‘staan al een paar tracks klaar,’ zegt Stylez. “Ik denk ook niet dat het heel lang gaat duren, niet dat we weer een jaar wachten met iets uitbrengen. Net voor de zomer ofzo.”

Al jaren clips uit brengen die miljoenen views opleveren en toch hebben de jongens niet het idee dat ze al doorgebroken zijn.

“We hebben het er vaak over, maar ik denk dat wij zelf nog niet vonden dat we echt zijn doorgebroken,” vertelt Stylez. “We hebben sowieso al onze naam gezet en die sound ook gewoon gezet. Maar er ligt nog zoveel open.” Aldus Alwaysbizzy.

Tot dan kun je ‘Reloaded’ blijven checken op Spotify.