ku-xlarge

Experiment bedrijf met onbeperkt aantal vrije dagen verloopt voorspoedig

Het bedrijf Blynder (dat een clouddienst is voor marketeers) begon een jaar geleden een nieuw experiment waarbij de werknemers van het bedrijf onbeperkte vakantiedagen kunnen opnemen. Een jaar later maakt directeur Chris Hall de balans op: “Het gaat heel goed.”

Hall begon het experiment vorig jaar januari met als doel dat de werknemers hun vakantiedagen meer over het jaar zouden verspreiden. Dit is gelukt, wordt hij geciteerd door RTL Z: “Mensen namen afgelopen jaar vaker een paar dagen tussendoor op wanneer het kon of gingen een lang weekend weg. We hebben nu helemaal geen last meer van opstapelende dagen die maar op de balans blijven staan.”

In totaal namen de werknemers in Nederland 11 procent meer vrije dagen op, in Amerika lag dit percentage een stuk hoger: 40 procent. Hall verklaart de relatief kleine toename in Nederland met een vergelijking: “Het is net zoiets als mijn appartement. Daar heb ik een balkon. Het feit dat ik daar gebruik van kan maken als ik dat wil, is me veel waard. Ook al zit ik er niet altijd op.” Echter zijn in Amerika traditioneel minder vakantiedagen – en dat zou dan ook de reden voor dit hogere percentage kunnen zijn.

Gelukkig voor Hall heeft nog geen van de 260 werknemers de kans gegrepen om een langere tijd vrij te nemen. Dit komt volgens Hall onder andere omdat er rekening gehouden moet worden met andere collega’s.

“Je moet het gewoon proberen. Als mensen moeten inklokken en zich naar hun werk slepen, dan ligt misbruik wat meer op de loer. Wij gaan ervan uit dat iedereen er positief instaat en met plezier naar z’n werk gaat. Dat proberen we in elk geval”, aldus Hall.

Bron: RTL Z